Işık Terapisi (Fototerapi)

Işık terapisi, sedef ve egzama (atopik dermatit) gibi cilt hastalıkları, psikiyatrik bozukluklar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Işık terapisi ya da diğer adıyla fototerapi, güneş ışığı veya yapay ışık kaynakları olan LED’ler, floresan lambalar veya lazerler ile uygulanabilir.

Işık Terapisi (Fototerapi)
30.10.2019
1.612
A+
A-

Işık terapisi, sedef ve egzama (atopik dermatit) gibi cilt hastalıkları, psikiyatrik bozukluklar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

Işık terapisi ya da diğer adıyla fototerapi, güneş ışığı veya yapay ışık kaynakları olan LED’ler, floresan lambalar veya lazerler ile uygulanabilir.

Işık tedavisi, egzama, sedef hastalığı, vitiligo, akne vulgaris (sivilce), kanser, ruh hali ve uyku bozuklukları gibi hastalıkların iyileştirilmesinde kullanıldığı bilinmektedir.

Cilt hastalıkları için ışık terapisinin çok uzun bir geçmişi vardır. M.Ö. 2000‘li yıllardan itibaren Antik Mısır ve Hindistan‘da bitki özleri ve güneş ışığıyla cilt hastalıkları tedavi ediliyordu.

19. yüzyılda fototerapi alanına çok fazla ilgi gösterildi ve çokça araştırma yapıldı. Niels Ryberg Finsen, modern fototerapinin (hastalığın ışığın etkisiyle tedavisi) kurucusu olarak bilinmektedir. Danimarkalı bir doktor olan Niels Ryberg Finsen, güneş ışığını sistematik ve bilimsel bir şekilde kullanarak tüberküloz cilt hastalığının tedavisi için 1903 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü‘ne layık görüldü.

Son yıllarda fototerapinin, bağışıklık sistemini etkileyerek birçok hastalığın enflamatuar semptomlarını azalttığı gösterilmiştir.

Uzmanlar, her gün doğru miktarda güneş ışığı almanın doğal bir iyileştirici olduğunu düşünüyor.

Işık terapisi genellikle güvenlidir. Yan etkiler ortaya çıkarsa, genellikle hafif ve kısa süreli olur. Göz yorgunluğu, baş ağrısı, mide bulantısı ve sinirlilik hali ışık terapisinin yan etkileri arasında gösterilmektedir.

Işık terapisine başlanmadan önce bir doktora danışılmalıdır. Işık terapisini bir sağlık personelinin himayesinde almak gerekir.

Seoul Semiconductor Türkiye

A-Young Lee, Chicago Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunudur. Yüksek lisans ve doktorasını Pensilvanya Üniversitesi'nde yapmıştır. Lee, Pensilvanya Üniversitesi Eğitim Enstitüsü'nde Eğitim Girişimciliği Program Yöneticisi olarak çalışmaktadır.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.