Işık Bağımlılık Yapar Mı?

Neden parlak güneşin altındayken kendimizi iyi hissederiz? Harvard Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, şaşırtıcı bir iddiada bulunuyor; ışık, vücudumuzda uyuşturucu maddeler üretmeye yardımcı oluyor.

Işık Bağımlılık Yapar Mı?
16.12.2019
316
A+
A-

Neden parlak güneşin altındayken kendimizi iyi hissederiz? Harvard Tıp Fakültesi‘ndeki araştırmacılar, şaşırtıcı bir iddiada bulunuyor; ışık, vücudumuzda uyuşturucu maddeler üretmeye yardımcı oluyor.

Harvard Üniversitesi‘nde yapılan araştırma fareler tekrar tekrar ultraviyole ışığa maruz kaldığında beta endorfin adı verilen bir opioid analoğunun üretildiğini göstermiştir.

Beta endorfin vücutta üretilen güçlü bir ilaçtır. Vücudun doğal ağrı kesicisi ve mutluluk hormonlarından biridir. Beta endorfin sizi mutlu hissettirmenin yanı sıra analjezik etkiye ve bağımlılık yeteneğine sahiptir.

Aslında, ultraviyole ışık tarafından üretilen beta endorfin deney hayvanlarının ağrıya duyarsız olduğunu göstermiştir.

Ek olarak, beta endorfin etkileri engellendiğinde fareler, vücudu sallama ve dişlerini çarpma gibi geri çekilme semptomları sergilemiştir.

Bu ilginç sonuçlar, birçok insanın, belki de ışığa bağımlı olduklarından rahatlamak için güneşlenmekten hoşlandığını göstermektedir.

Sirkadiyen düzenlemeden bağımlılığa, fotonların canlı organizmalar üzerindeki etkileri büyük çeşitliliğe sahiptir.

Seoul Semiconductor Türkiye

A-Young Lee, Chicago Üniversitesi Biyoloji bölümü mezunudur. Yüksek lisans ve doktorasını Pensilvanya Üniversitesi'nde yapmıştır. Lee, Pensilvanya Üniversitesi Eğitim Enstitüsü'nde Eğitim Girişimciliği Program Yöneticisi olarak çalışmaktadır.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.