Plastik Kablo Rakoru Kullanımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Günümüzde plastik kablo rakorları, kablolamanın yapıldığı giriş ve çıkış noktalarında kullanılan, kablonun sabitlenmesinden başlayarak, IP koruması ve güvenliğini sağlayacak şekilde birçok alanda tercih edilen bağlantı ekipmanları olarak ortaya çıkmaktadır.

Plastik Kablo Rakoru Kullanımında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
07.11.2018
814
A+
A-

Günümüzde plastik kablo rakorları, kablolamanın yapıldığı giriş ve çıkış noktalarında kullanılan, kablonun sabitlenmesinden başlayarak, IP koruması ve güvenliğini sağlayacak şekilde birçok alanda tercih edilen bağlantı ekipmanları olarak ortaya çıkmaktadır.

Çoğunlukla başlangıçta dikkate alınmayan ama zaman içerisinde aydınlatma armatürlerindeelektrik panolarında, buatlarda, motor klemenslerinde, çeşitli sensör, swich vb. saha ekipmanlarında yaşanan sorunlar ile fark edilen kablo rakoru kullanımında, kaliteli ürünlerin kullanımının önemi aşikardır.

Kablonun giriş ve çıkış yaptığı alanlarda oluşabilecek dış ortam yaralanmaları, toz ve kir gibi oluşumlar neticesinde cihazların yaşayabileceği sorunların engellenmesi amacı ile tercih edilen kablo rakorlarının plastik ve metal olarak iki farklı yapısı bulunmaktadır.

Kullanım alanları dikkate alınarak kablo rakorları polyamid, paslanmaz çelik veya pirinç nikel kaplama olarak tercih edilebilmektedir.

Plastik kablo rakorları, metal kablo rakorlarına göre maliyet anlamında daha cazip olarak kabul edilirler. Ancak plastik malzemelerin neredeyse tamamında olduğu gibi bu ürünlerinde kaliteli ve kalitesiz olanlarını birbirinden iyi ayırt etmek gerekir. Bu noktada plastik kablo rakorlarının sahip olması gereken kalite standartları genel bir çerçeve altında şu şekilde özetlenebilir.

Halojen gazlarından arındırılmış kaliteli plastikten, tercihen polyamid malzemeden üretilmelidir. Kızgın tel testine göre en az 750 derece dayanıma sahip olmalı, kabloyu saracak ve sıkışmasını sağlayacak alanda, suya ve neme karşı hassas koruma sağlayan EPDM kauçuk conta kullanılmalıdır.

Çalışma sıcaklığı aralıkları en az -40 ile +100 derece arasında olmalı, 5 bar basınç altında en az 30 dakika IP68 koruma sağlayabilmeli, tercihen IP69 özellikte olabilmelidir.

Uluslararası standartların tamamına uygun olarak gerekli test ve laboratuvarlardan geçtiğine dair ilgili sertifikasyonları sağlayabilmelidir.

Plastik kablo rakorları, özel ihtiyaçların oluşabileceği alanlar için -60 derecede çalışabilen, 960 derece kızgın tel testine dayanabilen, alev geciktirici özellikli yapıda ürünler de sağlayabilmektedir.

Metrik 12’den başlayarak Metrik 63’e kadar farklı ölçülerde ve sıkıştırma aralıklarında tercih edilebilen plastik kablo rakorlarında, sıkıştırma çaplarının sunduğu geniş aralık önemlidir. Örneğin sıklıkla tercih edilen bir M25 kablo rakoru 9-17 mm aralığındaki kabloların tamamını başarılı bir şekilde sıkıştırabilecek ve IP standartlarına göre koruyacak şekilde dizayn edilmiş olmak zorundadır.

Kablo rakorunun içindeki EPDM kauçuk contanın kalitesi, söz konusu sıkma çapının başarısını belirleyecek en önemli etkendir. Bazı üreticilerin yaptığı gibi bu conta yerine kör tapa sunulması son derece yanlış bir uygulamadır.

Zira bu tapanın kullanılacak kablo çapına göre delinmesi diye bir tanım yoktur. Sonradan yapılan bu tarz işlemler, conta vazifesi görecek tapanın kenarlarında çatlaklara sebebiyet vereceğinden, kablo rakorunun görevini yapmasına engel olacak ve cihazlarda arızalara sebebiyet verecek hatalı uygulamalar olarak zaman içerisinde karşımıza çıkabilecektir.

Kablo bağlantı sistemleri üzerine Dünya’nın önde gelen firmalarında bir tanesi olan WISKA’nın sahip olduğu geniş ürün yelpazesi hakkında detaylı bilgi edinmek için Alist Limited firma sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.