OSRAM LED Lamba İncelemesi
OSRAM’ın Value Classic A modeliyle satışa sunduğu E27 duylu LED lambası, lm/W etkinliğiyle ön plana çıkan LED ışık kaynaklı lambalar arasında yer alıyor. Mağazalardan kolayca temin edilebilen bu lamba, evlerimizdeki LED dönüşümünde iyi bir seçenek olabilir mi?
OSRAM’ın Value Classic A modeliyle satışa sunduğu E27 duylu LED lambası, lm/W etkinliğiyle ön plana çıkan LED ışık kaynaklı lambalar arasında yer alıyor. Mağazalardan kolayca temin edilebilen bu lamba, evlerimizdeki LED dönüşümünde iyi bir seçenek olabilir mi?
Öncelikle OSRAM’ın bu LED lambasını neredeyse tüm yapı marketlerde bulabilirsiniz. Biz lambayı Bauhaus’dan 16,90 TL’ye edindik. Fiyatı da lm/W verimliği de Philips’in LED lambası ile birbirine yakın değerlerde.
OSRAM LED Lamba’nın incelemesine kutu ile başlıyoruz. Lambanın sade bir kutu tasarımı var, daha önce de söylediğim gibi beyaz renklerin ağırlıkta olduğu kutu tasarımlarını seviyorum. Kutunun ön yüzünde 11,5 W güçte, 1055 lm ışık akısına sahip olduğu belirtiliyor. Daha önceki incelemelerimizde olduğu gibi tercihimizi yine sıcak beyaz renkten yana kullandık.
Kutunun arka yüzünde ise renk sıcaklığı 2700 K, renksel geriverim indeksi CRI 80, kullanım ömrü 15.000 saat, aç kapa ömrü 100.000 kez, çalışma sıcaklık aralığı 20 °C – 40 °C olarak belirtiliyor. Diğer lambalarımızda olduğu gibi dim edilemez olduğu kutu üzerinde bir simge ile belirtiliyor. Ürün ölçüleri ise 60×120 mm olarak belirtiliyor. Kutunun altında ise LEDVANCE bağlantıları yer alıyor.
Lambamız duya takıldı, güç ölçümü ile testimize başlayabiliriz. Lamba duya takıldıktan kısa bir süre sonra şebekeden çektiği güç 12,1 W seviyesinde sabitleniyor. Kutu üzerinde belirtilen değere göre +0,6 W sapma var, kabul edilebilir. Güç faktörü PF 0,66 olarak ölçüldü. Unutmadan bu ölçümler yapıldığında şebeke gerilimi 225,9 V’du.
Testimizin ikinci aşaması, ışık ölçümleri ile devam ediyoruz. Renk sıcaklığı CCT 2823 K, renksel geriverim indeksi CRI 83 olarak ölçüldü. Ölçüm 75 cm uzaktan yapıldı ve bu noktada aydınlatma seviyesi 288 lüks olarak ölçüldü. Bu da 162 cd ışık şiddetine eşit demek oluyor. Renk spektrumu ve renk koordinatlar için aşağıdaki görseli kontrol edebilirsiniz.
Sırada ışıktaki titreşimler, yani flicker ölçümü var. Flicker frekansı 61 Hz olarak, flicker yüzdesi %5 olarak ölçüldü. İhmal edilebilir. Flicker yüzdesi düşük olduğu için, lambanın titreşim yapmadığını söyleyebiliriz. Lambamız bu yönden başarılı bir performans sergiliyor.
Testin son aşamasında ise 1 saatlik çalıştırma sonunda yapılan güç ve ışık ölçümleri var. Bir saatlik sürenin sonunda OSRAM LED lambanın şebekeden çektiği güç 11,4 W seviyesine geriledi. Zaten kutu üzerinde 11,5 W güç çektiği yazıyordu. Yani kutu üzerinde belirtilen güç değerine ısınınca geliyor. Lamba gövdesi ise 101,2 °C dereceye ulaştı. Çok çok yüksek, bu sıcaklık LED’lerin performansını ve ömrünü ciddi ölçüde azaltabilir. Gövde üzerindeki ısınmayla birlikte lambadan 75 cm uzaktan yapılan aydınlatma seviyesi ölçümündeki değer de 240 lüks seviyesine geriledi. Yani lambanın yaydığı ışık miktarı, lamba ısınınca %17 azaldı.
Böyle bir lamba ile evinizde 11 m2 büyüklüğündeki bir odayı, önerilen aydınlatma seviyesinde aydınlatabilirsiniz. Daha büyük odalar için birden fazla lamba kullanmanız gerekebilir.
Acaba tum seriler bu sekilde isiniyormu..ben evime osram markasına guvenip 9.5 w e27 ve 5.7 e14 ampuller aldim onlarda ayni ise bu sicaklik değerlerinde fazla omru olmaz sanıyorum siz ne dersiniz