Libus SBL Serisinin En Verimli Armatürü “SBL Performans” Tanıtıldı

Libus SBL serisinin en verimli tavan armatürü SBL13WB Performans LPP geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Performans modeli, 15W düşük güç tüketimi, 172 lm/W ışık verimliliği ve 8,57 UGR ortalaması ile dikkat çekiyor.

Libus SBL Serisinin En Verimli Armatürü “SBL Performans” Tanıtıldı
11.02.2020
213
A+
A-

Libus SBL serisinin en verimli tavan armatürü SBL13WB Performans LPP geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Performans modeli, 15W düşük güç tüketimi, 172 lm/W ışık verimliliği ve 8,57 UGR ortalaması ile dikkat çekiyor.

SBL Performans’ın öne çıkan özelliklerine yakından bakmaya ne dersiniz?

Verimlilik: Armatür ışık çıkış oranı (L.O.R.) +%94 olan Libus SBL serisinin en verimli armatürünün 60×60 15 Watt versiyonunda enerji verimliliği 172 lümen/watt, verimli ömür (L80) +50.000 saat’tir. (Simülasyonlara göre beklenti: +80.000 saat)

Etkinlik Faktörü/UF (Utilization Factor): Armatürden çıkan ışığın çalışma düzlemine yönelen/ulaşan kısmı etkin lümen (effective lumen) olarak adlandırılır. Noktasal, şiddeti yüksek bir ışık kaynağı olan LED‘lerde, kamaşma ve ışık siddetinden kaynaklanacak diğer muhtemel sıkıntıları azaltmak amacı ile ışık yayıcılar kullanılması, kayıpları artırırken ışığın dağılım kontrolünü de büyük ölçüde engellemektedir.

Işık yayıcı kullanılmayan bir sistem olan SBL‘de armatürden çıkan ışığın ortalama (UF tablo ortalaması) %93,82‘dir. (+40 m2 aydınlatma alanlarında %100’dür.)

Kamaşma/UGR: Temel olarak yoğun/şiddeti yüksek LED ışığının yayılımının kontrol edilme güçlüğünden kaynaklı bu problem, günümüzde LED aydınlatmanın önündeki en büyük problemlerden biridir. Ofis ortamlarında kabul edilebilir üst sınırı UGR <19 olarak belirlenen standart değerin koruma yeterliliği tartışılırken, LIBUS SBL Performans değeri sadece UGR <9 ‘dur. (TM5 tablo ortalaması UGR <8,57)

2021’den itibaren CE standartlarının ayrılmaz/zorunlu bir parçası haline gelecek olan “eco design” kıstasları, çeşitli kısıtlamalar ve minimum performans değerleri getirmektedir. Bu kıstaslardan sektörü zorlayacak en önemlileri:

  1. %100 geri dönüşüm : tüm armatür bileşenlerinin kolayca ayrıştırılıp geri dönüştürülmesi talep edilmektedir. %100 alev taşımayan komponentlerden üretilmiş LIBUS SBL Performans, bu kıstası şimdiden sağlamaktadır.
  2. Işık kaynağının değiştirilebilmesi: Çok uzun verimli ömürlü olan LED ışık kaynaklarının armatür ömrü boyunca değiştirilmesine gerek olmayacağı düşünülmekle birlikte, özellikle ısı veya darbe kaynaklı ani bozulma (bağlantı şekline göre en azından tüm sıra sönüyor) durumları da söz konusudur. Bu kıstas, pratikte çok mümkün olmayacak hasarlı LED’in değiştirilmesi (çıkartılıp sağlam LED’in yeniden lehimlenmesi) veya “LED ünitesi (LED dizili PCB)‘nin sıradan son kullanıcı tarafından değiştirilebilmesini zorunlu kılmaktadır. 2021’den itibaren CE damgası için zorunlu olacak bu kriter hali hazırdaki, down-light, edge-lit ve back-lit LED aydınlatma sistemleri için ciddi potansiyel zorluklar içermektedir. LIBUS SBL Performans PCB ünitesi, birkaç dakika içerisinde, tornavida kullanabilen bir son kullanıcı tarafından yedeği ile değiştirilebilmektedir.
  3. Verimlilik (efficacy): Eco design minimum 125 lümen/watt verimlilik talep etmektedir. SMD LED üreticileri bu konuda yoğun çalışmalar yürütmektedirler. Mevcut LED aydınlatma sistemlerinde bu verimliliği sağlayabilecek SMD LED’ler halen çok yüksek maliyetlidir. Çözüm için armatür kayıplarının düşürülmesi gerekmektedir. LIBUS SBL tüm tipleri ile (standart, E-white, E-Silver, Performans) bu verimlilik kıstaslarını şimdiden karşılamaktadır. 

Makalede verilen değerler Özyeğin Üniversitesi – Evateg Laboratuvarı sonuçlarına dayalıdır. Detaylı bilgi ve fotometrik test sonuçları (ldt ve ies) için Libus firma sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.