LED’ler Vücut ve Beyin Fonksiyonlarını Geliştiriyor
Toronto Üniversitesi araştırmacıları LED’lerin vücut ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Değişken yoğunlukta ve salınımda ışık yayacak şekilde dizayn edilen LED’ler ile jet-lag tarih olacak.
Toronto Üniversitesi araştırmacıları LED’lerin vücut ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attı. Farklı dalga boylarında ışığa maruz kalmanın, insanlarda farklı ruh hali yaratabileceği uzun yıllar önce ispatlanmıştı. Aydınlatmanın, mental sağlık üzerine etkisi de yıllardır araştırılan bir konu olmuştur fakat nörobilimin gelişmesi ile birlikte bu bilinmez etki biraz daha iyi tanımlanabilir hale geldi.
Toronto Üniversitesi fizikçilerinden olan Venkat Venkataramanan yaptığı çalışma sonucunda, LED ile aydınlatmanın; uyku, ruh hali ve psikolojiyi etkileyerek insan vücudunun optimize edilebileceğini ortaya koymuştur. Enerji tasarrufunun yanı sıra LED’lerin insan psikolojisini de etkileyebilmesi LED ile aydınlatmanın önemini ortaya koymaktadır. Önceki çalışmalara göre LED ışığın içerisinde geniş skalada farklı renkler de bulunabilmektedir. Farklı renklere sahip ışınlar ise vücutta farklı hormonların salgılanmasına yol açmaktadır.
Ayrıca, vücudun biyoritmini düzenleyen ve insanların uykusunun gelmesine yol açan melatonin ile stresi düzenleyen kortizol güneş ışığına maruz kalınca sentezlenmektedir. Değişken yoğunlukta ve salınımda ışık yayacak şekilde dizayn edilen LED’ler ile insanların biyolojik saati ayarlanabilir ve bu şekilde jet-lag etkisi önlenebilir.
Tüm bu etkilerin yan sıra Venkataramanan’a göre; floresan ofis ışıkları ve sokak aydınlatmasında kullanılan sodyum buharlı lambalar gibi tüm vakum tabanlı aydınlatma ürünleri birkaç yıl içerisinde tarih olup yerini çok daha uzun ömürlü ve çok daha tasarruflu olan LED’e bırakacak.
BizLED