Kitle Fonlaması (Crowdfunding) Nedir?

Kitle fonlaması (Crowdfunding), internetin ve sosyal ağların gücünden yararlanan, çok sayıda kişinin küçük miktarlarda bağışlarına dayanan yeni nesil fonlama sistemidir. Kitle fonlaması, çok sayıda insandan, genellikle küçük miktarlarda ve genellikle birkaç ay gibi nispeten kısa bir süre içinde para bağışlamalarını isteyerek belirli bir amaç veya proje için fon toplamanın bir yoludur.

Kitle Fonlaması (Crowdfunding) Nedir?
12.05.2021
733
A+
A-

Kitle fonlaması (Crowdfunding), internetin ve sosyal ağların gücünden yararlanan, çok sayıda kişinin küçük miktarlarda bağışlarına dayanan yeni nesil fonlama sistemidir.

Kitle fonlaması, çok sayıda insandan, genellikle küçük miktarlarda ve genellikle birkaç ay gibi nispeten kısa bir süre içinde para bağışlamalarını isteyerek belirli bir amaç veya proje için fon toplamanın bir yoludur.

Kitle fonlaması, işletmelerin, kuruluşların veya bireylerin bir projeyi veya girişimi birçok kişiden küçük bağışlarla finanse etmesidir. Kitle fonlaması, arkadaşların, ailenin, müşterilerin ve bireysel yatırımcıların ortak çabasıyla sermaye yaratmanın ve artırmanın bir yöntemidir.

Kitle fonlaması, genellikle sosyal ağlar aracılığıyla çevrimiçi olarak yapılır. Kuruluşlar, işletmeler ve bireyler, her tür proje için kitle fonlamasını kullanabilir.

Kitle fonlaması temel olarak iki ana modelde yapılır; bağışa dayalı kitle fonlaması ve yatırıma dayalı kitle fonlaması.

Bağışa dayalı kitle fonlamasında bağışçılar yeni bir proje için gerekli toplam miktara katkıda bulunur. Bu tür fonlamalarda vaat edilen getiri genellikle geliştirilecek ürün veya hizmettir. Bazı projelerde nihai yararlanıcı bağışçılar olmayabilir. Bu tür organizasyonlarda başka bir ödül sistemi kurgulanabilir.

Yatırıma dayalı kitle fonlaması, sermaye arayan işletmelerin mülkiyet hisselerini çevrimiçi olarak sattığı bir finansman türüdür. Bu modelde fon sağlayan bireyler, bağış modelinden farklı olarak, sahip veya hissedar olur ve finansal getiri potansiyeli olan kişilerdir.

Kitle fonlaması, geleneksel yatırım araçlarından çok daha yüksek getiri sağlayabilir. Diğer bir taraftan tüm kitle fonlaması türleri yüksek riskli yatırımlar olarak kabul edilir. Yapılan yatırımın karşılığının ya da söz verilen ürünün alınacağının garantisi yoktur. Yatırıma dayalı kitle fonlamasının en büyük riski, yatırım yapılan işin iflas etmesi ve hisselerin değersiz hale gelmesidir.

Farklı türde kitle fonlaması platformları vardır. Hepsi benzer şekilde çalışır. En iyi bilinen kitle fonlama sitelerinden bazıları Kickstarter, Indiegogo, GoFundMe ve Kiva‘dır. En büyük kitle fonlama platformu olan ABD merkezli Kickstarter‘da başarılı bir şekilde fonlanan projelerin oranı yüzde 38‘dir.

Başarılı bir kampanya için iyi bir iş senaryosuna, ayrıntılı iş planına ve pazar bilgisine sahip olmak gerekir. Bir kampanya başlatmadan önce platformun kullanım koşulları, ücretleri ve yasal detayları dikkatlice kontrol edilmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.