Data Logger Nedir, Ne İşe Yarar?

Data logger, dahili veya harici sensörler aracılığıyla gözlemlenmesi gereken çevresel verilerin izlenebildiği, istenilen sıklıkla kayıtlarının alındığı ve analiz edildiği elektronik cihazdır. Veri kayıtları çok kısa süreler olabileceği gibi gün, hafta, ay ve hatta gerekliyse yıllar boyu kayıt yapabilmektedir.

Data Logger Nedir, Ne İşe Yarar?
26.10.2021
2.974
A+
A-

Data logger, dahili veya harici sensörler aracılığıyla gözlemlenmesi gereken çevresel verilerin izlenebildiği, istenilen sıklıkla kayıtlarının alındığı ve analiz edildiği elektronik cihazdır.

Sağlık, üretim, tarım, ulaşım, taşıma gibi farklı sektörlerin ihtiyaçlarına uygun data logger çeşitleri bulunmaktadır. Kullanıma uygun olarak kablolu ya da kablosuz veri transferi mümkün olmaktadır. İnternete bağlanan data logger cihazlarıyla anlık olarak belirlenen arayüz ile istenilen konumdan ölçüm verilerine ulaşmak mümkündür.

Veri kayıtları çok kısa süreler olabileceği gibi gün, hafta, ay ve hatta gerekliyse yıllar boyu kayıt yapabilmektedir. Kullanılan veriler sistemlerin performansı, güvenliği ve optimizasyonu için son derece önemli olmaktadır.

Data logger ve DAQ (Data Acquisition) sistemler karşılaştırıldığında DAQ sistemlerin örneklem hızının yüksek, veri depolama amaçlı daha hızlı okuma ve yazmanın yapılabildiği SSD hard disk, daha kısa süreli kayıt, daha kapsamlı grafik arayüzü ve daha yüksek maliyet özellikleri göze çarpmaktadır.

Data logger kullanılan uygulamalarda genellikle hızlı değişmeyen veriler gözlenmektedir. Örneklem hızları her kanaldan saniyede 1 ile 100 arasında olan data logger ile bu sayede çok uzun süreler boyunca kayıt almak mümkün olmaktadır. DAQ cihazları ile örneklem hızları her kanaldan 100 kS/s ile 1MS/s aralığında olduğunda daha kısa kayıt sürelerine sahiptir. DAQ cihazlar, data logger kullanılan tüm alanlarda kullanılabilir. İki cihaz arasında seçim yaparken önemli olan ne kadar hızlı veri gözlemlenmesi ve kaydedilmesi gerektiğidir.

Sıcaklık, basınç, nem, darbe, ışık miktarı, konum, pH, karbondioksit, rüzgâr hızı-yönü, ışık şiddeti, yağış miktarı, AC-DC gerilim, akım, sayıcı, kullanım süresi, titreşim, su seviyesi, devir (rpm) vb. sensörlerle ölçümü yapılan analog veriler dijital verilere dönüştürülerek data logger’a kaydedilir. Data logger verileri, JSON, XML ya da YAML tipindedir.

Günümüzde kullanılan data logger cihazları, topladığı verileri açık kaynaklı platformlar aracılığıyla işleyerek farklı birçok haberleşme yöntemiyle verileri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kullanıcıların bilgisine sunmaya çalışmaktadır. İnternet arayüzlerinde toplanan verilerle grafikler oluşturulabilmekte, anlık veya belirli aralıklarla raporlamalar yapabilmekte, kullanıcılara alarm veya raporları e-posta olarak sunabilmektedir.

Data logger çeşitleri genellikle bataryalı ve harici kaynakla beslemeye elverişli şekilde üretilmektedir. Kullanılan bölgedeki su, toz, kirlilik, darbe, titreşim gibi çevresel koşullara göre koruyucu sertifikalara sahip olmaları gerekmektedir.

Data logger seçerken, boyut, ağırlık, montaj seçenekleri, ölçümlerin örnek hızı, giriş çeşitleri, kanal sayısı, veri depolama boyutu, kayıt süreleri, kullanıcı arayüzü, yerel ve uzaktan izleme, veri transferi, güç sistemi, batarya ömrü, dahili sensörler, çevresel koşullara dayanıklılık, ekran çözünürlüğü, maliyet değerlerine dikkat edilmelidir.

Yazar, Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini Kırıkkale Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Güç elektroniği ve LED aydınlatma alanlarında bir süre özel sektör tecrübesi edindikten sonra Bingöl Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapmaya başlamıştır. Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği bölümünde Doktora eğitimine devam etmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.