Işık, İlk Kez Dalga ve Parçacık Olarak Fotoğraflandı
İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, ışığın hem dalga hem de parçacık olarak ilk fotoğrafını çekti. Bu işlem sırasında ışığın hareketini yakalamak için elektronları kullanan yeni bir deneysel teknik kullanıldı. Çalışma, dünyanın önde gelen multidisipliner bilim dergisi Nature Communications’da yayınlandı.
Bilim adamları, ışığın hem parçacık hem de dalga gibi davranabileceğini uzun zamandır biliyordu. Teorik fizikçi Albert Einstein, bunu ilk kez 1909‘da öngördü. Ancak hiçbir deney, ışığı her iki durumda da aynı anda gösteremedi.
İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü‘ndeki araştırmacılar, ışığın hem dalga hem de parçacık olarak ilk fotoğrafını çekti. Bu işlem sırasında ışığın hareketini yakalamak için elektronları kullanan yeni bir deneysel teknik kullanıldı. Çalışma, dünyanın önde gelen multidisipliner bilim dergisi Nature Communications‘da yayınlandı.
EPFL araştırmacıları, bu anlık görüntüyü elde etmek için, bir nanotele lazer darbeleri uyguladı. Işığın dalga boyları, metal boyunca iki farklı yöne hareket etti. Dalgalar birbirine çarptığında, fiilen parçacık olan hareketsiz bir dalgaya benziyordu.
Dalgaların nasıl hareket ettiğini görmek isteyen araştırmacılar, akımları görebilmek için tıpkı bir nehre boya akıtmak gibi nanotel üzerine elektron ışını gönderdi. Işık dalgasındaki parçacıklar, elektronların hareket hızını değiştirdi. Bu sayede araştırmacılar, dalgaların buluştuğu anda bir görüntü yakalamayı başardı.
Çalışmanın yazarlarından biri olan Fabrizio Carbone bir basın açıklamasında, “Bu deney, şimdiye kadar ilk kez, kuantum mekaniğini ve paradoksal doğasını doğrudan filme alabileceğimizi gösteriyor.” dedi. Carbone, ışık fonksiyonlarının daha iyi anlaşılmasının kuantum hesaplama çalışmalarını harekete geçirebileceğini umuyor.