Fotofobi (Işık Hassasiyeti) Nedir?

Fotofobi, Yunanca ışık anlamına gelen “foto” ve korku anlamına gelen “fobi” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kelimenin tam anlamıyla “ışık korkusu” anlamına gelmektedir. Bu aslında ışığa karşı bir korku olarak kendini göstermez ancak aşırı hassasiyet olarak ortaya çıkar.

Fotofobi (Işık Hassasiyeti) Nedir?
08.04.2022
7.730
A+
A-

Fotofobi, ışığa karşı artan hassasiyeti ifade eder. Bu durumdaki insanlar, normal ışığın çok parlak olduğunu düşünür. Fotofobi, gözlerde rahatsızlık, ağrı veya bir kaçınma reaksiyonu olarak ortaya çıkabilir.

Fotofobi, Yunanca ışık anlamına gelen “foto” ve korku anlamına gelen “fobi” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kelimenin tam anlamıyla “ışık korkusu” anlamına gelmektedir. Bu aslında ışığa karşı bir korku olarak kendini göstermez ancak aşırı hassasiyet olarak ortaya çıkar.

Herkesin bir miktar ışık hassasiyeti vardır. Bir sinema salonundan dışarıya çıktığınıza güneş ışığının rahatsız edici olduğunu hissedersiniz. Bu rahatsızlık genellikle kısa sürer ve gözleriniz bir süre sonra ortam ışığına adapte olur. Fotofobi rahatsızlığı olan insanlar, her gün bu parlaklık ve acı hissini yaşar. Normal ışık bile rahatsızlığa ve ağrıya neden olur.

Fotofobi, gözlerde ışığı algılayan hücreler ile beyne giden sinir arasındaki bağlantıyla ilişkilidir. Fotofobi aslında bir hastalık değil başka bir hastalığın belirtisidir.

Fotofobi, migren, baş ağrısı, beyin hasarı, menenjit, göz yaralanması, göz kuruluğu, katarakt ve retina hasarı gibi birçok durumun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında migrenin en yaygın belirtisidir. Fotofobi, agorafobi, endişe, bipolar bozukluk, depresyon ve panik atak gibi rahatsızlıkları yaşayanları da etkileyebilir. Fotofobi, antianksiyete ilaçları ve sedasyon üreten ilaçlar gibi bazı ilaçların yan etkisi olabilir.

Fotofobi, günlük yaşamda rahatsız edici ve bazı durumlarda acı verici olabilir. Güneş ışığından mümkün olduğunca uzak durmak, akşam saatlerinde loş ışıklar kullanmak fotofobiyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Bilgisayar ve akıllı telefon ekranlarının yaydığı mavi ışık gibi ışığın belirli dalga boyları, daha fazla hassasiyete neden olur. Bunun için ekrandaki mavi ışığı azaltan ayar ya da programlar kullanmak, ekran parlaklığını kısmak ve kullanım süresini kısıtlamak iyi bir çözüm olabilir.

Eğer bir fotofobi yaşadığınızı düşünüyorsanız muayene için göz doktoruna görünmeniz önemlidir. Doktorunuz ışıklı özel bir mikroskop veya manyetik rezonans görüntüleme yardımıyla göz ve beyin sağlığınızı kontrol edecektir. Bunun sonucunda fotofobiye neden olan rahatsızlığı tespit ederek tedavi uygulayabilir ya da semptomları azaltmak için size bir koruyucu gözlük kullanmanızı önerebilir.

Kaynak: What Is Photophobia (Light Sensitivity)?

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.