2018 Eylül Sonrasında Halojen Lambalar Yasaklanıyor
Pelsan Blog’da yayınlanan bir yazıda halojen lambaların kullanımına ilgili yasağın 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle geçerli olacağına dikkat çekildi. Bu karar ile 2025 yılına kadar yaklaşık 15 milyon ton karbondioksit salınımı engellenmiş olacak. Bu sayede küresel ısınmayla mücadelede 1 adım ileri gidilmiş olacak.
Avrupa Birliği Enerji Komisyonu‘nun 2009 yılında aldığı önemli karar neticesinde, önce 2016 olarak belirlenen “Konvansiyonel Aydınlatma Sistemlerinde Halojen Lamba Kullanımına” dair yasakların uygulama tarihinin 1 Eylül 2018 sonrası olacağı duyuruldu.
Karar, tüm C sınıfı ve aşağısındaki konvansiyonel halojen lambaların, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde kullanımını yasaklıyor.
Komisyon, 2016 tarihini 2009 yılında duyurarak, endüstriye bu süreçte yapılması gerekenler, yenilenme ve hazırlanma için yedi yıl vermişti. Akkor lamba şeklinde olan halojen – ki AB Komisyonu enkandesan formunda olanları zaten yasaklamıştır – daha yeni LED ve CFL enerji tasarruflu lambalara karşı verimsiz olduğu gerçekleri ile savaşırken, bu yedi yılda da pazarda tutunmaya çalıştı.
Endüstri, yedi yılın yeterince uzun olmadığını söyleyerek, yasağı ertelemek için son aylarda çok uğraş verdi. Diğer negatif faktörler ne olursa olsun, genel talebi karşılayacak kadar kaliteli LED lamba bulunamayacağı savı ile Avrupa’nın lamba sıkıntısı yaşayacağını savundu.
Ayrıca, üreticiler, aydınlatma endüstrisinin, uygun fiyata standart dimleme, çok yönlü ışık dağılımları ve iyi renk tanımlamaları (yüksek CRI) gibi tüketicilerin alıştıkları özelliklere sahip LED’ler geliştirmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu da belirtti.
2009 yılında belirtilen 2016 tarihinin 2018’e ertelenmesi piyasaya daha verimli ürünler sunulmasının ve tüketicilere ihtiyaçları için en iyi performans gösteren lambayı seçme olanağı tanımasının önünü açmasını sağlayacaktı. Fakat LED lambalar gibi daha verimli ürünlerin bu periyotta da piyasaya hızla giriyor olmaları 2018 uzantısının ne kadar karmaşık bir şekil alacağını gösterir oldu.
2016 yılı verilerine göre, ortalama bir halojen lambadan enerji verimliliğine sahip bir LED’e geçilmesi, LED ömrü ile 20 yıla kadar ortalama 120 € tasarruf sağlayacaktı ve maliyetini bir yıl içerisinde geri ödemekteydi. Bu tasarruf, daha düşük LED fiyatları ve daha iyi bir LED performansı ile 2018 yılına kadar daha da artacaktır.
Aynı mantığı uygulayan AB Komisyonu, 2016 yasağıyla, Avrupalı tüketicilere 2018 yılına kadar bekleyerek elde edecekleri enerji tasarrufu seviyesinin 1 milyar Euro’ya erişebileceğini iddia etti. Aynı komisyon ayrıca, halojen lambaların çok verimsiz olduğunu (enerji verimliliği sınıfı “D”) da raporuna ekledi.
LED gibi yeni teknolojiler yüksek bir tasarruf potansiyeli sunmaktadır. Halojen lambanın tüketimi çoğu zaman enerji açısından verimli bir LED’den beş kat daha fazladır. Sonuç olarak, üye ülkeler 2009’da bu kadar verimsiz “D” sınıfı halojen lambaların 1 Eylül 2016’dan itibaren kaldırılması gerektiğini kabul etmiş durumdaydılar.
Bazı endüstri gözlemcileri, AB Komisyonu’nun yasağının, Philips ve Osram gibi geleneksel aydınlatma şirketlerine ayarlama ve halojeni terk etme ile ilgili zorlu iş kayıplarını gidermek için daha fazla zaman ayırmalarını ertelediğini belirtti.
*Yasak, bütün halojenler için geçerli değil. Genellikle konvansiyonel akkor lambalara benzeyen, ancak halojen bileşen içeren armut şeklindeki ampulleri kapsamaktadır. Spot ışıklara veya birçok masa lambasına uygulanmamaktadır.
Endüstri, daha fazla enerji tasarruflu aydınlatma çözümüne geçiş sürecini güçlü bir şekilde destekliyor ve bu sürede LED teknolojilerinin maliyetlerini daha da azaltmaya çalışıyor. Çalıştayları yapılan 2020 tarihi; popüler ev halojenlerinin sönümlenmesi için ideal bir tarih iken, 2018 yılı, mevcut durum için kabul edilebilir bir takvim olarak görülüyor. Tüketicilerin bu noktada farkında olması gereken şey, alternatif geliştiren LED teknolojilerin kullanmaya başlamasıdır. Bu sayede endüstrinin pazarda ürünlerin daha yaygın olarak bulunabilmesinin önünü açması sağlanmış olacaktır.
Bu karar ile 2025 yılına kadar yaklaşık 15 milyon ton CO2 salınımı engellenmiş olacak. Bu sayede küresel ısınmayla mücadelede 1 adım ileri gidilmiş olacak.
Ayrıca halojen lambaların kullanım ömrü yaklaşık 2 yılken, LED lambaların 20 yıldır. Bu yüzden insanlar yapacakları lamba masrafından kurtulmuş olacak. Tüketimi de tabii ki unutmamak gerek. 1 halojen lamba, aynı aydınlatma gücüne sahip 1 LED lambanın yaklaşık 5 katı kadar enerji harcamaktadır.