Eloksal Nedir, Ne İşe Yarar?

Eloksal, bir kısaltmadır ve alüminyumun elektrolitik oksidasyonu anlamına gelir. Eloksal, hafif metallerin yüzeylerini işlemek için kullanılan bir elektrokimyasal işlemdir. Eloksal, metalin yüzeyini yoğun bir oksit tabakasına dönüştürerek hafif metal bileşenlere sert ve korozyona dayanıklı koruyucu bir tabaka verir.

Eloksal Nedir, Ne İşe Yarar?
24.02.2022
8.758
A+
A-

Eloksal, bir kısaltmadır ve alüminyumun elektrolitik oksidasyonu (electrolytic oxidation of aluminium) anlamına gelir. Eloksal, hafif metallerin yüzeylerini işlemek için kullanılan bir elektrokimyasal işlemdir. Eloksal, metalin yüzeyini yoğun bir oksit tabakasına dönüştürerek hafif metal bileşenlere sert ve korozyona dayanıklı koruyucu bir tabaka verir.

Eloksal kaplama, aslında bir kaplama değildir. Malzemenin yüzeyinden içine doğru yapılan bir oksidasyon işlemidir.

Alüminyumun doğal oksit tabakası 0,1 ila 0,5 mikron kalınlığa sahiptir. Eloksal, alüminyumun üst tabakasını oksidasyon yoluyla dönüştürür ve 5-25 mikron kalınlığında son derece sert ve aşınmaya dayanıklı bir yüzey oluşturur. Oksit tabakası şeffaf olduğundan alüminyumun metalik görünümü korunur.

Eloksal kaplama, malzemeyi mekanik ve korozif etkilere karşı dayanıklı hale getirir.

Eloksal kaplama, alüminyumu çok iyi bir şekilde yalıtır. Çünkü yüzey tabakası, ana malzemeden farklı olarak elektriği iletmeyen alüminyum oksitten oluşur.

Eloksal kaplama nasıl yapılır?

Eloksal kaplama işleminde alüminyum, sülfürik asit ya da oksalik asit gibi bir elektrolit içine daldırılır. Burada elektrik akımı uygulanır ve alüminyumun anot olarak değişmesi sağlanır. Bu nedenle eloksal kaplama, anotlama olarak da bilinir.

Eloksal kaplama hangi metallere yapılır?

Alüminyum, yapısı gereği anotlama için idealdir. Yüksek mukavemeti, düşük ağırlığı ve bulunabilirliği nedeniyle açık ara en yaygın olandır. Magnezyum, titanyum ve paslanmaz çelik gibi diğer metaller de anodize edilebilir.

Eloksal kalınlığı ne kadar olmalıdır?

Eloksal kalınlığı, ulusal standartlara ve atmosfer koşullarına göre belirlenir. Genel olarak, iç mekân uygulamalarında en az 5 mikron, dış mekân uygulamalarında en az 15 mikron katman kalınlığı istenmektedir.

Eloksal kaplama kullanım alanları nelerdir?

Eloksal kaplama, alüminyum ürünlere uygulanan en önemli yüzey işleme işlemlerinden birisidir. Bu tür ürünlerin kullanıldığı pek çok endüstride eloksal kaplama kullanılmaktadır.

  • Ev ürünleri
  • Ticari ve konut yapı ürünleri
  • Aydınlatma armatürleri
  • Soğutma elemanları
  • Gıda hazırlama ekipmanları
  • Spor malzemeleri
  • Motorlu taşıt bileşenleri
  • Takı ve sanat eserleri

Eloksallı alüminyum nedir?

Eloksallı alüminyum, son derece dayanıklı bir yüzey elde etmek için işlenmiş alüminyumdur. Eloksallı alüminyum, hammaddeden üç kat daha serttir. Paslanmaz çelik ve bakır gibi diğer rakip metallerden yüzde 60 daha hafiftir. Eloksallı katman, alüminyumun kendisinden oluşturulduğundan hiçbir zaman soyulmaz.

Naturel eloksal kaplama nedir?

Alüminyum yüzeyine eloksal işlemi uygulandığında malzeme doğal rengi olan mat gri renkte görünür. Buna naturel eloksal kaplama adı verilir. Alüminyuma dekoratif ve estetik amaçlarla renklendirme işlemi uygulanırsa bu artık naturel eloksal kaplama değildir.

Ekosallı alüminyum nasıl temizlenir?

Ekosallı alüminyum, normal şartlar altında yağmurla doğal olarak temizlenir. Ağır endüstriyel bir ortamda bulunmadığı sürece yılda bir kez temizlemek yeterlidir. Ekosallı malzemeyi etkilememesi için pH nötr temizleyiciler kullanılmalıdır.

Eloksal silgi nedir?

Çizik giderici silgi ya da aşındırıcı blok olarak da bilinen eloksal silgi, anodize edilmiş alüminyumdan lekeleri ve çizikleri kaldırmak için kullanılır. Eloksal kaplı malzemenin eloksal silgi ile düzenli olarak temizlenmesi malzemenin ömrünü artırır.

Eloksal kaplama yapmanın temel amacı alüminyumu korumaktır. Anotlama sayesinde alüminyumun korozyona direnci artar ve malzeme görünümü uzun süre korunur. Bu yüzden ekosal kaplama, tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.