Elektrolitik ve Seramik Kapasitör Arasındaki Fark Nedir?

Kapasitör ya da kondansatör, enerjiyi elektrik yükleri şeklinde depolayan iki terminalli pasif elektronik bileşendir. Birçok biçimde kapasitör olsa da hepsi bir dielektrik katmanla ayrılmış en az iki iletken plaka içerir. Elektrolitik ve seramik kapasitörler, elektronik devrelerde kullanılan iki ana tip kapasitördür. İki kapasitör arasındaki temel fark, iletken plakaları birbirinden ayıran tabaka ile ilgilidir.

Elektrolitik ve Seramik Kapasitör Arasındaki Fark Nedir?
21.06.2022
4.010
A+
A-

Kapasitör ya da kondansatör, enerjiyi elektrik yükleri şeklinde depolayan iki terminalli pasif elektronik bileşendir. Birçok biçimde kapasitör olsa da hepsi bir dielektrik katmanla ayrılmış en az iki iletken plaka içerir.

Elektrolitik ve seramik kapasitörler, elektronik devrelerde kullanılan iki ana tip kapasitördür. İki kapasitör arasındaki temel fark, iletken plakaları birbirinden ayıran tabaka ile ilgilidir.

Seramik kapasitör, seramik malzemenin dielektrik görevi gördüğü bir kapasitör türüdür. Seramik kapasitörlerde iki metal plaka arasında dielektrik malzeme olarak ince bir seramik tabaka kullanılır.

Elektrolitik kapasitör, kapasitansı artırmak için elektrolit kullanılan kapasitör türüdür. İletken malzeme olarak alüminyum, tantal ya da niyobyum kullanılır. Dielektrik malzeme, bu metaller üzerinde oluşan oksit tabakasıdır.

Seramik kapasitörlerin polaritesi yoktur ve terminalleri değiştirilebilir. Elektrolitik kapasitörlerin ise polaritesi vardır. Yani sabit pozitif ve negatif terminallere sahiptir. Bu nedenle seramik kapasitörler hem AC hem de DC için uygunken, elektrolitik kapasitörler sadece DC uygulamalar için uygundur.

Elektrolitik kapasitörler, seramik kapasitörlere göre daha büyük kapasiteye sahiptir. Bu da büyük miktarda enerji depolayabileceği anlamına gelir. Büyük değerli kapasitörler (1 uF – 10.000 uF) her zaman elektrolitik kapasitörlerdir. Küçük değerli kapasitörler (0,1 pF – 1 uF) ise seramik kapasitörlerdir.

Seramik kapasitörler, bir mademi para büyüklüğünde veya daha küçük disk şeklinde cihazlardır. Elektrolitik kapasitörler ise tipik olarak silindir şeklindedir ve çok farklı boyutlarda bulunabilir.

Seramik kapasitörler daha ucuzdur ve üretimi daha kolaydır. Elektrolitik kapasitörler ise metal kasaya sahip olduğundan daha pahalıdır. Diğer bir taraftan şarj kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda elektrolitik kapasitörler nispeten daha ucuza mal olmaktadır.

Elektrolitik kapasitörler genellikle güç kaynağı uygulamalarında filtreleme için kullanılır. Radyo frekansı, bazı ses uygulamaları ve yüksek frekanslı uygulamalarda seramik kapasitörler kullanılır.

Elektrolitik kapasitörlerde kullanılan sıvı elektrolit nedeniyle ısı toleransı daha azdır ve kullanım ömrü daha kısadır. Eski bir elektronik cihazda arızalanan ilk bileşen genellikle elektrolitik kapasitördür.

Seramik kapasitör ve elektrolitik kapasitör birçok uygulamada kullanılmaktadır. İkisi tamamen farklı cihazlardır ve farklı ihtiyaçlar için kullanılır. Bu nedenle birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek doğru değildir. Kapasitör seçimi yaparken boyut başına kapasitans, termal kapasitans katsayısı, sıcaklığa bağlı kullanım ömrü, tolerans ve maliyet gibi değişkenler göz önünde bulundurulmalıdır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.