Elektrik Bağlantıları Dış Ortam Koşullarında Nasıl Korunur?

Özellikle çevre, bahçe ya da dış mekan cephe aydınlatmaları gibi alanlarda kullanılan aydınlatma ekipmanlarının elektriksel bağlantılarının güvenilir bir şekilde yapılabilmesi çok önemlidir. Peki, elektrik bağlantıları dış ortam koşullarında uzun yıllar sorunsuz çalışacak şekilde nasıl yapılır?

Elektrik Bağlantıları Dış Ortam Koşullarında Nasıl Korunur?
04.07.2019
3.249
A+
A-

Günümüzde dış mekan kablolamalarında sıklıkla duyduğumuz “IP68 Koruma” ibaresi bir çok üretici tarafından farklı ekipmanlar ile karşılanmasına rağmen maalesef su, nem, toz vb. dış ortam koşulları nedeni cihazların bozulmasının önüne çoğu zaman geçilememektedir.

Bunun başlıca nedenleri arasında, dış mekanda çalışacak cihazların yapısal kablolamalarında yaşanan sorunların, montaj aşamasındaki doğru ekipman kullanımı olmamasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Özellikle çevre, bahçe ya da dış mekan cephe aydınlatmaları gibi alanlarda kullanılan aydınlatma ekipmanlarının elektriksel bağlantılarının güvenilir bir şekilde yapılabilmesi çok önemlidir. Bu husus dikkate alınarak korumanın sağlanabilmesi amacı ile çoğu zaman IP67 ya da IP68 koruma sunan termoplastik bağlantı kutuları tercih edilmektedir. Fakat zaman içerisinde bu kutuların kablo giriş noktalarında yaşanan deformasyonlar nedeni ile kutu içerisine su sızmaları gerçekleşmekle beraber, kutunun içerisindeki kablo bağlantısının bu sudan etkilenerek arızalanmasına sebebiyet vermektedir.

O yüzden günümüzde artık jel izolasyon dolgu malzemeleri gibi yenilikçi çözümler tercih edilmekte ve dış mekan termoplastik bağlantı kutularının tamamında tamamlayıcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Toprak altına gömülen bağlantı ekipmanın dahi güvenilir bir biçimde yıllarca hizmet verebilmesini sağlayan jel izolasyon dolgu malzemeleri IP68 ve üstü seviye olan IPx8 değerlerinde sağladıkları koruma nedeni ile su altında dahi rahatlıkla çalışabilmektedir.

Elektriksel sürekliliği sağlamaya devam eden ve aynı zamanda -60 °C ila +200 °C derece arasındaki ısıl farklardan etkilenmeyerek zaman içerisinde çatlama, katılaşma veya yalıtkanlıklarını kaybetme gibi sorunların yaşanmasına izin vermeyen jel izolasyon dolgu malzemeleri, uluslararası laboratuvarlarda maruz kaldıkları yaşlandırma testlerinde 50 yılı aşkın süreyle tuzlu su koşullarına dayanabilecek şekilde üretilmektedir.

1995 yılından beri jel teknolojisi üzerine yaptığı çalışmalar ile dünyada öncü marka konumunda olan Raytech, ortaya koyduğu çözümler ile bu alanda sektörün gelişmesinde önemli rol oynamaya devam etmektedir. Özellikle ürettiği hazır jel teknolojisine sahip, kullanımı ve montajı kolay bağlantı kutuları ile ihtiyaç duyulan çözümlerin hızlı ve güvenilir bir biçimde sağlanmasına ön ayak olan Raytech markası ve ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için Alist Limited firma sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sadece IMQ laboratuvarlarında test edilen ve sertifikalandırılan jel izolasyon dolgu malzemelerinin gerekli standartlara uygun ve uzun ömürlü çözümler sunduğu asla göz ardı edilmemelidir. Toksik olmayan ve çevre dostu yapıları ile insan sağlığına zararı olmayan bu ürünler, çevre, bahçe ya da dış mekan aydınlatmalarınızın ihtiyaç duyacağı çözümleri güvenilir bir biçimde sağlayabilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.