Binning

Seri üretimden çıkan LED çipleri, ışık rengi, ışık çıktısı ve çalışma gerilimi gibi bazı küçük farklılıklara sahiptir. LED’lerin gruplandırılması ve benzer özellik gösterenlerin bir grupta toplanması işine Binning adı verilir.

Binning
18.12.2018
1.087
A+
A-

Seri üretimden çıkan LED çipleri, ışık rengi, ışık çıktısı ve çalışma gerilimi gibi bazı küçük farklılıklara sahiptir. LED’lerin gruplandırılması ve benzer özellik gösterenlerin bir grupta toplanması işine Binning adı verilir.

Tüketici tarafından en çok ışık rengine ilişkin farklılıklar dikkat çeker. Örneğin; bir tünel ya da altgeçitten geçerken, tavandaki aydınlatmaların kimisinin daha sarı kimisinin daha beyaz renkte ışık yaydığı görülebilir.

LED’lerde beyaz ışıkların hepsi aynı renkte değildir, kimisi maviye daha yakın, kimisi sarıya daha yakın görünebilir. Renk farklılığı LED’ler ayrı ayrı çalıştırıldığında fark edilmeyecek kadar küçük olsa da yan yana geldiklerinde bu farklılık kolayca ayırt edilebilir.

Örneğin; 4500 K olarak aldığınız LED, 4250 K – 4750 K renk sıcaklığı aralığında olabilir. Bu LED’ler bir armatür içerisinde kullanıldığında ışığın çıktığı noktada farklılıklar kolayca görülebilir. Farklı renkteki LED’ler farklı armatürler içerisinde yer alsa bile bu armatürler yan yana geldiğinde renk farklılıkları anlaşılabilir.

Binning yapılmış, aynı grupta yer alan LED’ler ise 4400 K – 4500 K gibi dar bir aralıkta olabilir. Böyle bir dar aralıkta renk sıcaklığındaki farklılık anlaşılmayabilir. Beyaz LED’ler dışında renkli LED’ler için de renk koordinatlarına göre sınıflandırma yapılmaktadır. Color Binning ya da CCT Binning, LED’lerin ışık rengine göre sınıflandırılması işlemidir.

Seri üretimden çıkan LED’lerin hepsi aynı miktarda ışık çıktısına yani lümen değerine sahip değildir. Üretimden çıkan bir grup LED yüksek ışık çıktısına sahipken, diğer grup daha düşük değere sahip olabilir. Bu farklılıkları tanımlamak için lümen değerlerine göre gruplandırma yani Lumen Binning yapılmaktadır. Lümen sınıflandırması aydınlatma elemanının ışık çıktısını hesaplamak için son derece önemlidir.

LED‘ler belirli bir gerilim altında, üzerinden elektrik akımı geçtiğinde ışık yaymaya başlar. Ancak bu gerilim değeri LED’ler arasında farklılık gösterebilir. Çalışma gerilimi, LED sürücü seçimi için önemli bir parametre olduğundan, bu değere göre sınıflandırma ihtiyacı doğmuş Forward Voltage Binning yapılmıştır.

LED’lerin gruplandırması, üretici firma tarafından yapılmaktadır ve Color, Lumen, Forward Voltage bin tabloları, LED’e ait veri dosyasında yer almaktadır. LED binleri, aydınlatma üreticileri için son derece önemlidir. Bu özellikler, LED aydınlatma armatürünün performansına doğrudan etkiye sahiptir.

LED’ler kullanıldıkça belirli bir süre sonra renk sapmalarının olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden, aynı binlerde LED’ler ile oluşturulmuş yeni bir armatür ile bir süre kullanılmış armatür arasında önemli renk farklılıkları olabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.