Balkona Güneş Paneli Takılır Mı?

Bir ev için güneş enerji sisteminden bahsedildiğinde yalnızca çatı kurulumları akla gelir. Güneş panelleri, çatı yerine balkon gibi daha erişilebilir alanlara da yerleştirilebilir. Bu da apartmanlarda oturanların güneş enerjisinden yararlanabileceği anlamına gelir.

Balkona Güneş Paneli Takılır Mı?
29.12.2022
12.175
A+
A-

Bir ev için güneş enerji sisteminden bahsedildiğinde yalnızca çatı kurulumları akla gelir. Güneş panelleri, çatı yerine balkon gibi daha erişilebilir alanlara da yerleştirilebilir. Bu da apartmanlarda oturanların güneş enerjisinden yararlanabileceği anlamına gelir.

Güneş panellerinin balkonun dış duvarlarına ya da korkuluklarına monte edildiği kurulum bir dikey güneş enerjisi kurulumudur. Güneş panellerinin dikey konumlandırılması çatı kurulumlarına göre daha düşük bir verime sahip olsa da hala iyi bir seçenektir.

Bir güneş enerjisi kurulumun iki ana türü vardır.

  1. Enerjinin pillerde depolanması
  2. Enerjinin doğrudan elektrik şebekesini verilmesi

Enerjinin depolanması için bir akü kullanıldığında şebekeden bağımsız kendi kendine çalışabilen bir sistem yaratılmış olur. Bu sistemde güneş enerjisi gün boyunca aküleri şarj eder. Akülerde depolanan enerji gündüz ve gece istenildiği anda kullanılabilir. Bu sistemin dezavantajı pillerin pahalı olması ve ömürlerinin sınırlı olmasıdır.

Güneş panelleri, özel bir inverter kullanılarak doğrudan elektrik şebekesine bağlanabilir. Üretilen enerji önce evin içerisinde tüketilir. Fazla enerji ise şebekeye gönderilir. Çift yönlü elektrik sayacı kullanılıyorsa şebekeye gönderilen enerji için ödeme alınabilir. Bu sistemin dezavantajı üretilen enerjinin yalnızca gündüz kullanılabilmesi ve elektrik kesintisi durumunda sistemin tamamen devre dışı kalmasıdır.

Panellerin boyutu ve sayısı balkonun büyüklüğüne göre belirlenir. Üretilen enerji miktarı da balkonun bulunduğu konuma ve aldığı güneş ışığı miktarına göre değişiklik gösterir. Güneş panellerinin balkona kurulumu esnasında uygun ve güvenli bağlantı ekipmanları kullanılmalıdır. Güneş panellerinin ağırlığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Balkona kurulan 2 adet 200 W’lık güneş paneli yaklaşık olarak 400 W’lık bir maksimum güce sahip olur. Gün boyunca üretilen toplam enerji miktarı ise tüm kayıplar dahil edildiğinde ortalama 1 kW seviyesinde olur. Bu enerji, 250 W’lık bir elektrikli ekipmanı 4 saat boyunca çalıştırmak için yeterlidir. Benzer şekilde 10 W’lık 5 adet LED ampulü 20 saat boyunca çalıştırabilir. Bu da bir evin tüm aydınlatma ihtiyacının güneş enerjisinden karşılanabileceği anlamına gelir.

Güneş enerjisi sisteminin nispeten küçük olması nedeniyle geri ödeme süresi oldukça uzundur. Balkona kurulan bir güneş enerji sisteminin amortisman süresi yaklaşık olarak 20 yıldır.

Çatıya kurulan güneş enerji sistemleri tüm eve güç sağlasa da küçük bir balkon kurulumunun aynı şeyi yapmasını beklememek gerekir. Yine de evin bazı temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardımcı olabilir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.