Aydınlatma Armatürlerinde CE İşaretlemesi Zorunlu Mu?

Aydınlatma sektöründe CE işareti hakkında genel kanı, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecek ürünlerin üzerinde bulunmasının zorunlu olduğudur. Ancak bir aydınlatma armatürü yurt dışına ihraç edilmeyecek, yalnızca ülkemizde kullanılacak olsa da üzerinde CE işareti bulunması zorunludur.

Aydınlatma Armatürlerinde CE İşaretlemesi Zorunlu Mu?
15.12.2018
884
A+
A-

Aydınlatma sektöründe CE işareti hakkında genel kanı, Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilecek ürünlerin üzerinde bulunmasının zorunlu olduğudur.

Ancak bir aydınlatma armatürü yurt dışına ihraç edilmeyecek, yalnızca ülkemizde kullanılacak olsa da üzerinde CE işareti bulunması zorunludur.

CE, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de satılan, üretilen, ithal ve ihraç edilen ürünlerin asgari güvenlik, sağlık ve çevre koruma gerekliliklerine göre Avrupa Direktifleri şartlarını karşıladığını gösterir işaretlemedir.

CE bir işaretleme olup, belge değildir fakat ülkemizde genel kullanım tabiri CE Belgesi olduğu için yazının devamında bu anahtar kelime ile devam edilecektir.

CE belgesi bir kalite belgesi midir?

Bir çoğumuz CE belgesini bir kalite belgesi olarak düşünsek de aslında öyle değildir.

CE Belgesi ihtiyaç halinde alınması gereken bir kalite belgesi olmayıp, kapsamına giren ürünlerin tabi olduğu uygulanması gereken bir yasal zorunluluktur.

CE belgelendirme nasıl yapılır?

  1. İlk olarak ürüne uygulanabilir yönetmelikler belirlenir.
  2. Belirlenen yönetmelikler kapsamında ilgili harmonize standartlar belirlenir.
  3. Standartların belirttiği test ve muayene işlemleri uygulanır.
  4. Teknik dosya hazırlanır.
  5. AT uygunluk beyanı hazırlanır ve imzalanır.
  6. CE işareti talimatlara göre ürüne iliştirilir.

Aydınlatma armatürlerinde CE belgelendirme süreci nasıldır?

İlk olarak aydınlatma armatürlerinin hangi yönetmelikler kapsamına girdiğini belirlenmelidir.

Bu yönetmelikler;

  • 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği
  • 2014/30/AB Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği
  • 2011/65/EU ROHS Yönetmeliği

2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği Kapsamında Aydınlatma Armatürleri

Öncelikli olarak CE belgelendirmede son kullanıcıyı direk ilgilendiren elektriksel güvenlik ve yangın riskine karşı koruma bakımından 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği ele alınmalıdır.

LED aydınlatma armatürleri Alçak Gerilim Yönetmeliği kapsamında harmonize edilmiş TS EN 60598-1 standardı rehber edinilerek Part-2 standartlarına TS EN 60598-2-XX göre ürün LVD testinin yapılması gerekmektedir.

Part-2 standartlar ürünün kullanım amacına göre belirlenip, uygulanır. Örneğin;

  • TS EN 60598-1 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 1: Genel kurallar ve deneyler
  • TS 8698 EN 60598-2-1 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2: Özel kurallar – Kısım bir: Genel amaçlı, sabit
  • TS EN 60598-2-2 Aydınlatma armatürleri- Bölüm 2: Özel kurallar kısım 2: Gömme armatürler
  • TS 8700 EN 60598-2-3 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2-3: Belirli özellikler – Yol ve cadde aydınlatması için
  • TS 8701 EN 60598-2-4 Aydınlatma armatürleri-Bölüm 2:Özel kurallar-Kısım 4:Genel amaçlı, taşınabilir
  • TS EN 60598-2-5 Aydınlatma armatürleri – Bölüm 2: Özel kurallar – Kısım 5: Projektörler.

Birçok aydınlatma üreticisi LED sürücülerini dışarıdan hazır almaktadır. Testler esnasında başarısız olan ürünlerde görülen en sık hata; kullanılan sürücünün TS EN 61347-1, TS EN 61347-2-13 standartları yerine TS EN 60950-1 (Bilgi Teknolojisi Cihazları) standardına uygun olarak seçilmesidir.

Adaptörler, kullanım alanı bakımından iki standart kapsamına da girebilmektedir. LED aydınlatma ürünleri için TS EN 61347-2-13, TS EN 61347-1 standartları ile uyumlu bir adaptör/sürücü kullanılmalıdır.

2011/65/EU ROHS Yönetmeliği Kapsamında Aydınlatma Armatürleri

Kullanılan komponentlerin RoHS onaylı seçilmesi ürünlerin RoHS Yönetmeliği‘ne uygunluğunu sağlayacaktır. PCB, elektronik komponentler vb. alt aksamların RoSH onaylı olmasına dikkat etmeliyiz.

2014/30/AB Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği Kapsamında Aydınlatma Armatürleri

Aydınlatma armatürleri gelişen LED ve sürücü teknolojisi ile birlikte EMC Yönetmeliği kapsamına da girmektedirler, aşağıda aydınlatma ürünleri ile ilgili EMC standartlarını görebilirsiniz.

Aydınlatma armatürü içerisinde yer alan LED sürücülerin EMC ve LVD uyumlu olması CE uyumluluk açısından sizlere ciddi kolaylıklar sağlayacaktır. Özellikle EMC açısından LED sürücülerin EMC uyumlu olması EMC Yönetmeliği‘ne uygunluğu sağlamakta kritik noktadır.

  • TS EN 55015 Elektrikli aydınlatma ve benzer cihazların radyo bozulma karakteristiklerinin sınır değerleri ve ölçme metotları,
  • TS EN 61547 Genel aydınlatma amacıyla kullanılan cihazlar – Emu bağışıklık kuralları.

Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş, gelişmiş laboratuvar altyapısı ve aydınlatma ürün gruplarında tecrübeli teknik kadrosu ile CGS Test Merkezi, CE Belgelendirme ve uluslararası onaylar konusunda çözüm ortağınız olacaktır.

Ayrıca, CE Belgelendirme, EN 60598 Testleri, IP ve LVD Testleri gibi hizmetlerin tamamında Aydınlatma Portalı üyelerine özel indirimler uygulanmaktadır. Bilgi için 0545 609 94 87 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.