Kalite Fonksiyonu Geliştirme (QFD)

İlk uygulaması 1966 yılında Japonya’da Bridgestone lastiklerinde yapılan KFG, yağ tankeri, nükleer santral, otomotiv ve beyaz eşya sektörleriyle, NASA’daki ürün geliştirme projelerinde kullanılıyor ve diğer sektörlerde de yaygınlaşıyor.

Kalite Fonksiyonu Geliştirme (QFD)
12.05.2016
315
A+
A-

Sa-ba’nın ürün geliştirme faaliyetlerinde kalite fonksiyonu yayılım ve geliştirme (KFG) tekniği kullanılıyor. Daha çok İngilizce kısaltmasıyla (QFD) bilinen KFG’nin amacı, optimum maliyette optimum kalite sağlayarak ürün geliştirmek ve müşteri memnuniyetini garanti altına alarak teslimat yapmak.

1960’ların sonlarına doğru Japonya’da geliştirilen KFG tekniğinin kurucularından biri olan Dr. Yoji Akao’ya göre, ayakkabı almak için mağazaya gittiğimizde, ayağımıza uygunluğunu kendimizin denemesi gibi, üretimde de dikkate alınması gereken tüm kriterlerin müşteri tarafından belirlenmesi anlamına geliyor. Böylece üretici, müşteri memnuniyetini garanti altına alabiliyor.

İlk uygulaması 1966 yılında Japonya’da Bridgestone lastiklerinde yapılan KFG, yağ tankeri, nükleer santral, otomotiv ve beyaz eşya sektörleriyle, NASA’daki ürün geliştirme projelerinde kullanılıyor ve diğer sektörlerde de yaygınlaşıyor.

Sa-ba’nın da KFG kullanıcıları listesinde yer alması gurur verici bir durum. KFG, projenin stratejik amacına bağlı olarak ayrı ayrı teknoloji, maliyet, rekabet, regülasyon, üretim, güvenilirlik ve tecrübe güdümlü gibi farklı yaklaşımlarla kullanılabiliyor. Bu yaklaşımların alt teknikleri de var. KFG, ilgili departmanlardan katılımcılarla oluşturulmuş bir ekip çalışması ve farklı yönlere bakan ekip üyelerinin aynı doğrultuda bir hedefe odaklanarak birbirlerine destek olmasını sağlıyor.

Sa-ba, geliştirilecek ürünle ilgili müşteri sesinin algılanmasından, ürün teslimatına kadar izlenen tüm adımların haritasını KFG sayesinde oluşturuyor, tedarikçi ve müşterilerin katkılarıyla optimum kalitede, optimum maliyetli ürün geliştiriyor. İlgili standartlar ve regülasyonların gerektirdiği birçok önemli dokümantasyon çalışması da bu sayede hızlı ve verimli bir şekilde sonuçlanıyor. Bir sorunla karşılaşılması halinde KFG rehberliğinde hızla tespit yapılabiliyor ve etkilenen diğer parametreler kontrol altında kalacak şekilde çözüm geliştirilmesi sağlanıyor.

KFG çalışmalarında her biri bir diğerinin girdisi olacak şekilde konsept, tasarım, üretim ve kontrol aşamalarına tahsis edilmiş dört farklı ev kullanılıyor.

Bir sonraki makalemizde bu dört evin detaylarına girmek üzere, şimdilik hoşçakalın.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu yazar, Sa-ba Endüstriyel Ürünler A.Ş.'de Optik Tasarım Mühendisi olarak otomobiller için iç ve dış aydınlatma çözümleri üzerine çalışmaktadır. Optik, Elektronik, Yarı iletkenler, Termodinamik ve Elektromanyetik Teori konularına ilgi duymaktadır.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.