Uzayda LED Teknolojisiyle Marul Yetiştirildi
Philips LED’ler vasıtasıyla %56 daha az enerji harcanarak 2 kat daha fazla biokütleye sahip marullar yetiştirilebilmesi LED ışığın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. 9 hafta süren çalışmalar sonucunda uzayda yaşam için yeni umutlar doğmaya devam ediyor.
Arizona Üniversitesi ve Philips Aydınlatma’nın beraber yürüttüğü proje sayesinde LED ışık ile uzayda, önceki su soğutmalı yüksek basınçlı sodyum sistemine göre daha verimli bir şekilde bitki yetiştirildi. Üzerinde su soğutma sistemi olmayan LED’ler vasıtasıyla %56 daha az enerji harcanarak 2 kat daha fazla biokütleye sahip marullar yetiştirilebilmesi LED ışığın önemini bir kez daha ortaya çıkardı.
9 hafta süren çalışmalar sonucunda hem bir önceki teknoloji olan, su soğutmalı yüksek basınçlı sodyum lamba (HPS) hem de, Philips’in enerji verimli LED ışıkları ile marul yetiştirildi. Sonuç olarak LED teknolojisi ile 1 kWh enerji harcandığında 54 gram marul üretilirken, HPS teknolojisi ile 1 kWh enerji tüketilerek, 24 gram marul üretildi. Bu da, uzayda LED teknolojisiyle ile marul yetiştirmenin, diğer teknolojiye göre %56 daha tasarruflu olduğunu gösteriyor.
Kaynak:
NASA