LED Teknolojisi ve Yapay Zekâ Birleşimiyle Katarakt Teşhis Edilebilecek
Günümüzde pek çok alanda uygulama imkanı bulan LED’ler, sağlık alanında keşfedilen yeniliklere de destek sağlıyor. Çin’deki bilim insanlarının tasarladığı yapay zeka ile eş zamanlı çalışan LED’den güç alan sistem sayesinde katarakt, neredeyse doktor hassasiyetinde tespit edilebiliyor.
Son zamanlarda, katarakt teşhisi için yeni ve etkili bir yöntem keşfedildi. Beyin görüntü işleme şeklini taklit eden yapay zeka (AI) ve moleküler düzeyde katarakt ölçümü yapan LED’den oluşan sistem beraber çalışarak tıpkı bir doktorun yaptığı gibi kataraktı teşhis edebiliyor.
Doğumdan itibaren göz merceğini kaplayan katarakt tipi olan konjenital kataraktı direkt olarak teşhis edebilen cihaz üzerinde Çin’deki bilim insanları, CC-Cruiser adlı bir yapay sinir ağı da kullandı. Bu ağ sayesinde, nöronların beyinde görme işleyişi taklit edilerek yapay bir görüş oluşturuldu. Daha sonra bilim adamları, ilk olarak CC-Cruiser’ı normal gözlü 476 deneğin ve Çin’de doğuştan katarakt gören 410 deneğin göz görüntüsünü kullanarak yapay zekanın analiz yeteneğini geliştirdiler.
Konjenital kataraktları teşhis etmek için göz görüntülerini tarayan sistemin, %98,25 doğrulukla doğumsal katarakt vakalarını teşhis ettiği görüldü. Teşhis edilen kataraktların yeri ise %100 doğrulukla belirlendi.
Bilim adamları, Nature Biomedical Engineering dergisinde; yapay zekâyı düzenli klinik uygulamaya konmadan önce klinik araştırmalara hala ihtiyaç duyduklarını belirtti. Heriot-Watt Üniversitesi’ndeki bilim insanları da moleküler düzeyde katarakt gelişimini izlemek için LED teknolojisi kullandı. Böylece bu eklenti sayesinde hastaların ameliyat olup olmamasının tespit edilmesi kolaylaşacak. Araştırmanın eş-kurucularından Prof. Des Smith ise yaptığı açıklamalarında, yapay zeka ve LED teknolojisi hakkında “Bu araştırma, kataraktlara yönelik kesiksiz (non- invaziv) bir tedaviyi geliştirmemize bir adım daha yaklaştırdı.” dedi.
BizLED