Grafen İle Dayanıklı Mavi OLED Üretildi
Çağımızın gelişen ve üstün bir teknolojisi olan Grafen, üstün özellikleri sayesinde LED endüstrisine de katkı sağlayacak. Bor ve Grafen’den oluşan yapı sayesinde OLED teknolojisinin dayanımının arttırılacağı düşünülüyor.
Almanya’da Goethe Üniversitesi araştırmacıları, organik parlak materyallerin yeni bir kategorisini üretmek için, son zamanların popüler malzemesi haline gelen Grafen’i, Bor ile karıştırdı.
Öyle karıştırdı deyince aklınıza basit bir karıştırma işlemi gelmesin, yeni malzeme, bir bor atomunun, sarmal grafen nano parçacıkları oluşurken bu sarmal yapıya katılmasıyla meydana geliyor. Bu yapı sonucunda, Polisiklik Aromatik Hidrokarbonda (PAH), bor transferinin varlığı, yakın kızılötesi alanın parçacıklarından görünen alana yayılıyor ve yoğun bir mavi ışık bu sayede elde ediliyor.
Peki mevcut OLED ünitelerin sağladığı mavi ışıktan farklı bir mavi mi bu? OLED ile elde edilen mavi, yeşil ve kırmızı eşdeğerlerine kıyasla zayıf dayanıklılık ve performans sergilemektedir. Durum böyle olunca OLED panellerde zamanla renk dengesizliği yaşanılabiliyor.
Nem ve hava hassasiyeti daha önce bu uygulamada bor katkılı PAH’ların kullanımını kısıtlamıştı fakat Frankfurt merkezli mucitler, bunların materyaller ile ilgili bir problem olmadığını belirttiler. Üretilen bu yapının, esnek OLED ekranlarda kullanılmaya uygun hale geleceğini ve PAH’ların elektron transfer kapasitesin de arttırılacağını da sözlerine eklediler.
Mevcut mavi OLED üniteleri düşük performans ve dayanıklılık sergilediğinden bu buluş OLED’lerin ömrünü arttırmak açısından önemli olabilir. Böylece ömür konusunda eleştirilen OLED paneller diğer rakiplerine kıyasla pazarda avantaj yakalayabilir.
BizLED