Çalışma Ortamlarında Aydınlatma ve Göz Sağlığı İlişkisi
Ortamın aydınlatması tasarlanırken dekoratif amaçtan çok göz sağlığı üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Çünkü hatalı aydınlatma görme kabiliyetini azaltabiliyor. Yetersiz, aşırı veya homojen olmayan bir şekilde aydınlatılan ortamda geçirilen uzun süre göz kuruluğuna, baş ağrısına ve göz yorgunluğuna sebep oluyor.
Çalıştığımız ortamlarda özellikle bilgisayar karşısında doğru aydınlatma büyük önem taşıyor. Yetersiz, aşırı veya homojen olmayan bir şekilde aydınlatılan ortamda geçirilen uzun süre göz kuruluğuna, baş ağrısına ve göz yorgunluğuna sebep oluyor.
Ortamın aydınlatması tasarlanırken dekoratif amaçtan çok göz sağlığı üzerine yoğunlaşmak gerekiyor. Çünkü hatalı aydınlatma görme kabiliyetini azaltabiliyor.
Uzmanlar ofiste sıkça kullandığımız bilgisayarların, kötü aydınlatma koşullarında gözlerimizi bozabileceğini söylüyor. Bu sebeple çalışma odasının ışığının bilgisayar ekranı ile uyumlu şekilde düşürülmesi gerekiyor. Karanlık odada çalışmak da önerilmiyor, eğer böyle bir zorunluluk varsa ekran parlaklığını oldukça azaltmak gerekiyor.
Uzmanlar yaş ilerledikçe çalışma ortamındaki aydınlatmanın daha fazla olması gerektiğini belirtti. Göz bebeğinin yaş ile ters orantılı olarak küçülmesi ve göz merceğinin yaşlandıkça kalınlaşarak sararması sebebiyle, retinaya ulaşabilen ışık miktarı 60 yaşındaki bir kişide 20 yaşındaki bir kişininkine göre %40 daha az olduğu belirtildi. Bu nedenle yaşlılarda özellikle loş ortamda görme keskinliğinin azalması, parlaklıkta ani değişiklikler olduğunda çabuk adapte olunamaması gibi şikayetlere sıkça rastlanmaktadır.