LED Çeşitleri Nelerdir?

LED teknolojisi gelişiminde başlangıçta tek tipte LED üretilmesi planlanıyordu ancak zamanla bunun uygulanabilir bir yaklaşım olmadığı fark edilmiştir. Teknolojik gelişmelerle birlikte birbirinden farklı LED paket çeşitleri ortaya çıkmıştır. TH LED, Mid-power LED, High-power LED, COB (Chip-on-board) LED, CSP (Chip-scale package) LED ana paket platformlarıdır.

LED Çeşitleri Nelerdir?
24.10.2022
3.759
A+
A-

LED teknolojisi gelişiminde başlangıçta tek tipte LED üretilmesi planlanıyordu ancak zamanla bunun uygulanabilir bir yaklaşım olmadığı fark edilmiştir. Teknolojik gelişmelerle birlikte birbirinden farklı LED paket çeşitleri ortaya çıkmıştır. TH LED, Mid-power LED, High-power LED, COB (Chip-on-board) LED, CSP (Chip-scale package) LED ana paket platformlarıdır.

TH (Through hole) LED’ler, en eski ve en bilindik LED’lerdir. 5 mm LED ya da DIP LED olarak da bilinen TH LED’ler genellikle 0,02-0,1W düşük güç aralığında çalışır. Elektronik cihazların gösterge ışıklarında, küçük el fenerlerinde, küçük LED ekranlarda genellikle TH LED’ler kullanılmaktadır.

Mid-power LED’ler, 0,1-0,5W orta güç aralığında çalışır. Başlangıçta yalnızca ekran aydınlatmalarında kullanılan Mid-power LED’ler zamanla genel aydınlatma uygulamalarında kullanılmaya başlamıştır. Şerit LED’ler, LED ampuller, LED paneller gibi pek çok iç mekân aydınlatma ürünlerinde Mid-power LED’ler kullanılır. Mid-power LED’in içinde fosforla kaplanmış 1, 2 ya da 3 LED çipi bulunur. Fosfor kaplama ve LED çipleri, plastik kalıbın içerisine yerleştirilmiştir. Mid-power LED’ler düşük maliyetleri nedeniyle pek çok uygulamada High-power LED’lerin yerini almaya başlamıştır.

High-power LED’ler, 1-5W yüksek güç aralığında çalışır. Küçük bir alanda yüksek miktarda ışık üretilmesini sağladığı için el fenerleri, otomobil farları, sokak lambaları gibi çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır. Power LED olarak da bilinen High-power LED’lerin içinde büyük boyutta 1 ya da daha fazla LED çipi bulunur. LED çipleri, ısı dağılımını sağlamak için seramik bir tabakaya monte edilmiştir. Çipin üstüne fosfor uygulanmıştır ve üzerine yarım küre şeklinde silikon mercek yerleştirilmiştir.

COB LED’ler, 10-600W çok yüksek güç aralığında çalışır. Genellikle küçük bir kaynaktan çok yüksek lümen sağlamak için kullanılır. Çok sayıda LED çipi, metal alaşımlı baskı devre kartına ya da seramik alt tabakaya monte edilerek COB LED dizileri oluşturulur. LED dizisi, fosforla kaplanır ve COB LED oluşturulur. Yüksek ve alçak tavan aydınlatmalarında, LED projektörlerde, gömme armatürlerde, bitki yetiştirme lambalarında COB LED’ler kullanılmaktadır.

CSP LED’ler, Mid-power LED’ler ile benzer güç aralığında çalışır. CSP LED’ler Mid-power LED’ler gibi plastik bir kalıba sahip değildir. LED çipi bir taban üzerine yerleştirilir ve üzerine fosfor kaplama uygulanır. Bu da onları daha küçük ve daha düşük maliyetli bir alternatif haline getirmektedir. Bu basit yapı LED çiplerini daha iyi soğutmaya da yardımcı olur. CSP LED’ler, özellikle LED’li otomobil farlarında ve LED far ampullerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

SMD (Surface mount device), yüzeye monte cihaz anlamına gelir. SMD LED’ler baskı devre kartının yüzeyine lehimlenerek kullanılır. High-power LED’ler, Mid-power LED’ler ve CSP LED’ler SMD LED’lerdir. TH LED’ler ise 2 ya da daha fazla bacağa sahiptir ve bu bacaklar baskı devre kartı üzerindeki deliklerden geçirilerek lehimlenir.

LED paketlerinin çeşitliliği, farklı uygulama gereklilikleri, maliyet, verimlilik, renk kalitesi ve güvenlik hedefleriyle birlikte artmaya devam edecektir. Farklı LED paketleri, termal, optik ve elektriksel özellikleri iyileştirmekte ve aydınlatma armatürüne entegrasyonu kolaylaştırmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 5 Yorum
  1. Emre Taş dedi ki:

    Lensler hakkında da bilgilendirme videosu yapabilir misiniz?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, mesajınız için teşekkür ederim. En kısa süre içerisinde böyle bir içerik hazırlayacağım.

  2. mustafa karagöz dedi ki:

    merhabalar bu csp ledleri nereden temin edebilirim yardımcı olur musunuz??

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba Mustafa Bey, CSP LED’ler için Digikey, Mouser, Farnell gibi tedarikçi sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

  3. Astiras Tombili dedi ki:

    Bu gün computer kelimesinin karşılığında Bilgisyar kelimesini nasıl kullanıyor isek LED ve Ürünleri için de geliştirilmeli,Kelime karmaşasına son verilmeli.