Kentsel Aydınlatmanın Turizme Katkısı
Nasıl oluyor da dünyanın çeşitli bölgelerinde, sadece küçük bir kasaba büyüklüğündeki bazı yerler kendi nüfusların kat ve kat fazlası turist tarafından ziyaret ediliyor? Kentsel aydınlatmanın bununla bir ilgisi var mıdır?
Nasıl oluyor da dünyanın çeşitli bölgelerinde, sadece küçük bir kasaba büyüklüğündeki bazı yerler kendi nüfusların kat ve kat fazlası turist tarafından ziyaret ediliyor?
Kentsel aydınlatmanın bununla bir ilgisi var mıdır?
Bu soruya vereceğimiz cevap kesinlikle evet olacaktır.
Ülkeler ve şehirler sürekli olarak, bazen bir ülke için diğer endüstrilerden çok daha fazla ekonomik güç sağlayan, turizm alanında bir rekabet içindedir.
Turizm endüstrisinin ekonomik büyümesi, dünya çapında sürekli kentsel kalkınmaya ve misafirperver ve benzersiz ortamlar yaratma ihtiyacına yol açmaktadır. Kentsel aydınlatma, şehirleri canlandırmanın ve ziyaretçiler için cazibe merkezleri yaratmanın en önemli yollarından biridir.
Kentsel aydınlatmanın kapsamı
- Sosyal alanlar
- Anıtlar
- Tarihi yapılar
- Yollar
- Binalar (konutlar, ticari ve sosyal tesisler)
Kentsel aydınlatmanın amaçları
- İşlevsel gereksinimler
- Güvenlik
- Şehri güzelleştirme
- Gece turizmi
Yapay aydınlatmanın sağlık, kültür, güvenlik, ve ekoloji üzerinde doğrudan, ekonomi ve karbon emisyonları üzerinde dolaylı etkileri vardır.
Aydınlatma şehrin görünümünü ve karakterini olumlu ya da olumsuz yönde değiştirebilir. Bu nedenle kentsel aydınlatma, şehir yönetimlerinin birçok kriteri gözönünde bulundurarak ilgilenmeleri gereken bir konudur.
Kentsel aydınlatma ana planı
Kentsel aydınlatmada ele alınması gerekli ilk konu, şehir için bir aydınlatma ana planı oluşturulmasıdır. Mimarlar, şehir ve aydınlatma tasarımcıları ve tarihçiler ile mevcut aydınlatma planının, bina alanlarının yoğunluklarının, aydınlatma düzeyi gereğinden düşük veya yüksek olan bölgelerin, özellikli alanların, aydınlatılması gereken tarihi bina ve anıtların belirlenmesi gerekmektedir. Toplanan verilere dayanarak, şehre özgü aydınlatma kuralları ve standartları kararlaştırılmalı, uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Aydınlatma seviyeleri, ışık renk sıcaklıkları, ışık yönleri, armatür çeşitleri, aydınlatma kontrol sistemleri, ışık kirliliği ve enerji tasarrufu gereksinimleri, standartları oluşturmak için tartışılması gerekli konulardır.
Belirlenecek olan bu standartlar, uyumlu bir şehir siluetine ve manzarasına sahip olmayı, şehrin giriş, çıkışlarını ve sınırlarını netleştirmeyi, şehir merkezi ve diğer çekim alanlarının görüntüsünü tanımlamayı sağlar.
Kentsel aydınlatma ve turizm
Şehirler, bilinir olmak, ziyaretçi çekmek dolayısı ile ekonomik gelir elde etmek amacıyla ışıkla ilham verici görsellikler yaratmaya çalışırlar. Örneğin güzel aydınlatılmış bir saray veya bir köprü şehrin çekim noktası haline gelebilir ve şehrin tanınmasına katkı sağlar.
Eşsiz bir şehir aydınlatma konsepti, iyi aydınlatılmış tarihi miras ve uluslararası aydınlatma organizasyonları gece turizmini geliştirmeyi mümkün kılar. Işık temelli etkinlikler, insanları söz konusu aktiviteye katılmak için dünyanın çeşitli yerlerinden tek bir ortak noktaya çeker.
Temel fikir her zaman turistler için keşfetmek, bilgi değiş tokuşu yapmak ve eğlenmek için bir yer sağlamaktır. Turistler yaşadıkları deneyimleri, görsel güzellikleri, çektikleri fotoğrafları çevreleri ile paylaşırlar. Hele ki günümüzde sosyal medyada bu paylaşımlar milyonlar tarafından takip edilebilmektedir. Bu sayede şehirler geniş kitlelere tanıtılmakta yani tam anlamıyla şehirlerin pazarlaması yapılmaktadır.
Sonuç olarak, şehirlerin ve sahip oldukları mimari değerlerin gece boyunca ancak aydınlatmaları ile var olabileceklerini söylemek doğru olacaktır. Dolayısı ile coğrafi yapıya ve kültüre uygun olarak, aynen şehrin hayat hikayesini yazar gibi planlanacak bir aydınlatma konsepti oluşturmak; sahip olunan tarihi zenginliği, doğal güzellikleri ortaya çıkarabilmek, şehri benzersiz kılabilmek ve turizmin gelişmesine katkı sağlayabilmek adına şehir yönetimlerinin ana hedefi olmalıdır.