LED Sürücü Üretimi Nasıl Yapılır? Türkiye’de Üretiliyor Mu?
Bir LED veya LED dizisini çalıştırmak için gerekli gücü sağlayan kaynağa LED sürücü adı verilir. LED’lerin fazla akım çekerek arıza yapmasını engellemek için beslemede sabit akım güç kaynakları kullanılmaktadır. Sabit akım LED sürücü, belirlenmiş gerilim aralığında sabit bir çıkış akımı sunmak üzere tasarlanmıştır.
LED’lerin rengi, gücü ve diğer üretim detayları LED’in çalışma gerilimini belirler. LED’ler elektrik gerilimine karşı çok duyarlıdır. Gerilimdeki küçük bir değişiklikte akım çok değişir. LED’lerin çalışma esnasında ulaştığı sıcaklık da gerilime ve dolaylı olarak akıma etki eder.
Bir LED veya LED dizisini çalıştırmak için gerekli gücü sağlayan kaynağa LED sürücü adı verilir. LED’lerin fazla akım çekerek arıza yapmasını engellemek için beslemede sabit akım güç kaynakları kullanılmaktadır. Sabit akım LED sürücü, belirlenmiş gerilim aralığında sabit bir çıkış akımı sunmak üzere tasarlanmıştır.
LED sürücü, LED ışık kaynaklı aydınlatma aygıtları için çok önemli bir parçadır. Bu parça, sistemin uzun süre boyunca performansını korumasını ve LED’in üretici tarafından belirtilen kullanım ömrüne kadar arıza yapmadan çalışmasını sağlar.
LED sürücü, LED’lere uygun sürüş akımını sağlar, giriş gerilimindeki dalgalanmalardan korur, yüksek voltaj, kısa devre, aşırı yük koruması sağlar, harmonikleri düşürür ve güç faktörünü düzenler.
LED sürücü üretiminin ilk aşaması devre tasarımıdır. LED aydınlatma uygulamalarına özel geliştirilmiş entegre devre (integrated circuit) seçimi ile tasarım çalışmaları başlatılmış olur. Texas Instruments, ST, Infineon ve ON Semiconductor gibi entegre devre üreticileri, farklı güç ve özelliklerde LED sürücülerin referans tasarımlarını paylaşmaktadır.
Sürücü özelliklerine göre bazı hesaplamalar yapılır ve kullanılacak diğer devre elemanları (direnç, diyot, kapasitör, transistör, sigorta gibi) belirlenir. Şematik tasarımının ardından baskı devre kartı (PCB) çizimine geçilir. Devre çizimi belirlenen performans kriterlerini (verim, güç faktörü, THD) sağlamak için çok önemlidir.
Devre çizimi yapıldıktan sonra baskı devre kartı üretimi yapılır. Devre kartı üretimi, PCB üreticileri tarafından yapılmaktadır.
Baskı devre kartı üretiminden sonra elektronik dizgi aşamasına geçilir. LED sürücü komponentleri, otomatik dizgi makinesi ile karta lehimle birleştirilmektedir. Bazı üreticiler kendi bünyesinde dizgi hattı barındırırken bazıları bu hizmeti dışarıdan almaktadır.
Sürücü devresi üzerinde konnektör yoksa giriş ve çıkış noktalarına kablo lehimlenir. Giriş kısmında genellikle kahverengi ve mavi, çıkışta ise kırmızı ve siyah kablo kullanılmaktadır. Çıkıştaki kırmızı kablo anot (+), siyah kablo katot (-) çıkışına lehimlenir.
Sürücü devresi, dizgi işleminin ardından ihtiyaca göre metal ya da plastik gövde içerisine yerleştirilir. Dış ortam koşullarında çalışması planlanan LED sürücülerde sızdırmazlığı sağlamak için kasa içerisine reçine doldurulmaktadır. Sürücü içerisine doldurulan kimyasal, sertleşerek sürücüyü titreşim, şok ve diğer fiziksel hasarlara karşı da korumaktadır.
LED sürücü gövdesinin üzerine lazer markalama ya da etiketle sürücünün temel özellikleri yazılmaktadır.
Philips, Osram, Mean Well, Tridonic, Lifud, Inventronics, Eaglerise ve Moso dünyanın önde gelen LED sürücü üreticileridir. Ülkemizde de LED sürücü üretimi yapılmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren ve firma rehberimize kayıtlı LED sürücü üreticileri aşağıda listelenmiştir.
LED sürücüler hakkında detaylı bilgi edinmek ve fiyat teklifi almak için yukarıda listelenen firmalar ile iletişime geçebilirsiniz.
LED sürücüler, çeşitleri, tasarımı ve üretim süreçleri hakkında sorularınız için yorum bölümü aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.