Pafos, Güney Kıbrıs

Tarihte Afrodit’in doğduğu şehir olarak geçen Pafos ya da diğer adıyla Baf, Kıbrıs’ın batı kıyısındaki en güzel ve en eski şehirlerden biridir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan şehir  aynı zamanda Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir. Aldığı bu değerli övgüleri hak etmek için Baf binalarının ve anıtlarının restorasyonu, konsolidasyonu ve yenilenmesi için bir proje hazırlanmıştır.

Pafos, Güney Kıbrıs
17.03.2020
411
A+
A-

Tarihte Afrodit‘in doğduğu şehir olarak geçen Pafos ya da diğer adıyla Baf, Kıbrıs‘ın batı kıyısındaki en güzel ve en eski şehirlerden biridir.

UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alan şehir  aynı zamanda Avrupa Kültür Başkenti seçilmiştir.

Aldığı bu değerli övgüleri hak etmek için Baf binalarının ve anıtlarının restorasyonu, konsolidasyonu ve yenilenmesi için bir proje hazırlanmıştır.

Şehirdeki tarihi ve önemli binaların yenilenmesinin ardından yeni bir aydınlatma sistemi için yarışma düzenlenmiş ve aydınlatma konseptini geliştirmek için “Geçici İş Birliği” komitesi kurulmuştur.

Aydınlatma konseptinin ana teması, homojen ve yaygın ışık kullanmadan, binaların tarihi ve mimari detaylarını vurgulamak, ışık ve gölge oyunları ile görsel efektler yaratmaktı.

Bu etkilere sahip olmak için de parlama önleyici kontrollü ve farklı optik seçeneklerine sahip bir dizi armatür, komiteye öncülük eden iGuzzini firmasından seçildi.

Cephelerde, binaların üst kenarlarında ışık çizgileri oluşturmak, kolonların arasında ve pencere içlerinde ışık çerçeveleri yaratmak için “blade effect”, keskin lineer ışık veren yüzeye monte LED armatürler kullanılmıştır.

Kompakt LED projektörler, yüksekliklerini vurgulamak için sütunların tabanlarına, binaların yapısal detayları öne çıkarmak için cephelere ve bina köşe noktalarına yerleştirilmiştir.

Meydandaki hatıra kolonları ve ağaçları aydınlatmak için, zemine gömme dış aydınlatma armatürleri kullanılmıştır.

Yaya alanlarında homojen bir aydınlatma sağlamak için özel olarak tasarlanmış, 3 metre yüksekliğindeki direkler seçilmiştir.

Ayrıca kullanılan tüm armatürler KNX sistemi tarafından kontrol edilebilmekte, bu sayede de özel durumlar için farklı ışık senaryoları oluşturmak mümkündür.

Pathos aydınlatma tasarımı, bize bir kez daha, ışığı gerekli yerlerde doğru kullanarak gölge ve ışık kontrastları yaratmanın, bir binanın ayrıntılarını vurgulamak, dramatik efektler oluşturmak ve bina yapısı ile uyumlu bir aydınlatma elde etmek için doğru bir çözüm olduğunu gösteriyor.

Kaynaklar:

Αρχική


https://www.iguzzini.com

Home

Ayşe Dilay Özkiper, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin ardından eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde aldığı işletme eğitiminin yanı sıra, aydınlatma tasarımı ve tekniği konularında çeşitli eğitimlere katılmıştır. Bugüne kadar olan 29 yıllık meslek hayatının son 20 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, halen aydınlatma tasarımcısı ve danışman olarak kariyerini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.