Yeşil Işığın Balık Büyümesine Etkisi

Balıklar, mükemmel bir renk duyusuyla yaşar. Renk ve ortam değişikliklerinin balıklarda beslenme davranışını ve büyümeyi önemli derecede etkilediği bilinmektedir. Yeşil ışığın dalga boyu, balıklardaki stresi azaltmak, hormonların melatonin çıkışını hızlandırmak ve bağışıklık sistemini düzenlemek için kullanılabilir.

Yeşil Işığın Balık Büyümesine Etkisi
20.02.2020
1.616
A+
A-

Balıklar, mükemmel bir renk duyusuyla yaşar. Renk ve ortam değişikliklerinin balıklarda beslenme davranışını ve büyümeyi önemli derecede etkilediği bilinmektedir.

Yeşil ışığın dalga boyu, balıklardaki stresi azaltmak, hormonların melatonin çıkışını hızlandırmak ve bağışıklık sistemini düzenlemek için kullanılabilir.

Işığın dalga boyunu düzenleyerek balık türlerinin büyüme hızını kontrol altına alınabilir.

Yeşil ışık, düşük su sıcaklığında balık büyümesini teşvik edebilir. Vücut büyümesi yeşil ışıkla uyarılır ve somatik büyüme ile yakından ilişkili olarak besin alımı artırılır.

Yapılan çalışmalara göre, yeşil LED ışığı altında balıklar en yüksek ağırlık oranına (yüzde 54,03) erişmiştir. Yeşil ışığı sırasıyla; beyaz (yüzde 38,47), kırmızı (yüzde 36,98) ve mavi (yüzde 34,72) LED ışığı takip etmiştir.

Ayrıca bu dört renk ışık içerisinde en yüksek uzunluk oranı yeşil LED ışığı altında görülmüştür. Yeşil ışığı yine beyaz, kırmızı ve mavi LED ışığı takip etmiştir.

Bu sonuçlara dayanarak söylenebilir ki; yeşil ışık balıklar için uygun bir üreme ortamı sağlar. (Şekil 1)

Şekil 1. Yeşil LED ile balık aktivitesinin değişimi

Balıklarda, ışık için duyusal bir organ işlevi olarak görmenin yanı sıra, epifiz bezi denilen ışık alıcı bir organ daha vardır. Bu nedenle balıklar ışığa karşı çok duyarlı tepki verir.

Bu ışık uyarıcıları beynin merkezindeki hipotalamusa iletilir ve çeşitli fizyolojik mekanizmaları etkiler.

Özellikle, balık büyümesini teşvik etmek için yeşil ışığın kullanılması önemli bir biyolojik süreçtir. Yeşil ışık, balık yemi alımının, organizma iç ortamında normal dengelerin korunmasının, metabolik düzenlemenin ve çevresel stresin önemli bir etkeni olabilir.

Kaynaklar:
http://www.jkosme.or.kr/xml/04372/04372.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jez.497

Jae Ho Lee, Ph.D
Biologist

Seoul Semiconductor Türkiye

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.