Mavi Işık Diş Beyazlatır Mı?

Mavi ışık, tek başına beyazlatıcı etkiye sahip değildir. Mavi ışığın amacı diş beyazlatma sürecini hızlandırmaktır. Bir ağartma solüsyonu ile kullanılmalıdır. Kimyasal ve mavi ışık birleşimi, dişlerin nihai beyazlık seviyesini önemli ölçüde artırır.

Mavi Işık Diş Beyazlatır Mı?
12.05.2023
2.337
A+
A-

Dişlerin sararması ve lekelenmesi, pek çok kişide ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan önemli bir sorundur. Diş hijyeni kusursuz bir şekilde uygulansa bile sigara, alkol, çay ve kahve gibi günlük alışkanlıklar dişleri sarartabilir.

Bir dişin rengini açma işlemine diş beyazlatma adı verilir. Beyazlatma, diş üzerindeki lekenin fiziksel olarak çıkartılması veya renginin kimyasal bir reaksiyonla açılmasıyla gerçekleştirilir.

Dişleri beyazlatmak için diş beyazlatma jeli, macunu ya da tozu adı verilen bazı ürünler vardır. Bu ürünler, diş yüzeyindeki derin lekeleri gidermek için kullanılır. Dişlerin profesyonel olarak beyazlatılması için hidrojen peroksit ve karbamid peroksit gibi ağartıcılar kullanılır.

Beyazlatıcı etkiye neden olan ağartıcılar, dişlerin rengini açmanın en hızlı ve en etkili yoludur. Bunun nedeni, ağartıcıların dişin içine nüfuz edebilmesidir. Bu sayede yalnızca yüzey lekelerini temizlemekle kalmaz, kimyasal reaksiyon yoluyla dişin iç rengini değiştirir.

Dişlerde ağartıcı kullanılması, dişin kurumasına ve hassasiyetinin artmasına neden olur. Ağartıcı, dişlerde ne kadar uzun süre kalırsa bu etki o kadar kötüleşir. Bu nedenle ideal durum ağartıcının dişler üzerinde kısa süre kalmasıdır.

Kimyasal beyazlatma sürecinin hızlandırmanın yolu mavi ışık kullanmaktır. Mavi ışık, bir diş beyazlatıcı değildir. Mavi ışık, katalizör görevi görerek kimyasal reaksiyonunu hızlandırır. Bu da diş beyazlatma sürecinin kısaltılmasına ve aynı sürede daha iyi sonuçlar alınmasına olanak sağlar.

Eskiden mavi ışıkla diş beyazlatmak için ultraviyole (UV) ışığı kullanılırdı. Ultraviyole ışık tarafından üretilen radyasyon, hücreleri mutasyona uğratarak önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu endişeler ultraviyole ışık kullanımının gözden geçirilmesine neden olmuştur.

Günümüzde ultraviyole ışık yerine istenmeyen radyasyon riskini ortadan kaldıran ve son derece güvenilir olan LED ışıkları kullanılmaktadır. Parlak ışığa sahip LED’ler, daha az güç harcar, daha az ısınır ve daha uzun ömürlüdür.

Mavi ışıkla diş beyazlatılması, diş kliniklerinde profesyonel olarak uygulanır. Bunun yanında evde kullanım için tasarlanmış diş beyazlatma kitleri de vardır. Ev kitleri, diş kliniğinde bulunan kadar güçlü ve etkili değildir. Bunun nedeni, kullanıcıyı yanlış uygulamaya karşı korumaktır.

Mavi ışıkla diş parlatırken önce ağartıcı içeren karışım dişe uygulanır. Daha sonra mavi ışık dişlere yönlendirilir. Mavi LED ışığı çok parlak olduğundan doğrudan bakmaktan kaçınılmalıdır.

Mavi ışık, tek başına beyazlatıcı etkiye sahip değildir. Mavi ışığın amacı diş beyazlatma sürecini hızlandırmaktır. Bir ağartma solüsyonu ile kullanılmalıdır. Kimyasal ve mavi ışık birleşimi, dişlerin nihai beyazlık seviyesini önemli ölçüde artırır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.