Yüzey Montaj Teknolojisi (YMT) Nedir?

Yüzey Montaj Teknolojisi (YMT) ya da Surface Mount Technology (SMT), elektronik bileşenleri doğrudan PCB yüzeyine monte etmeyi ifade eden genel bir terimdir. Direnç, kapasitör, transistör, entegre devre gibi bileşenler bu teknoloji sayesinde devre kartının yüzeyine lehimlenebilir.

Yüzey Montaj Teknolojisi (YMT) Nedir?
21.04.2022
1.162
A+
A-

Yüzey Montaj Teknolojisi (YMT) ya da Surface Mount Technology (SMT), elektronik bileşenleri doğrudan PCB yüzeyine monte etmeyi ifade eden genel bir terimdir. Direnç, kapasitör, transistör, entegre devre gibi bileşenler bu teknoloji sayesinde devre kartının yüzeyine lehimlenebilir. Bu tür elektronik bileşenlere Yüzeye Monte Devre Elemanı (YME) ya da Surface Mount Device (SMD) adı verilir.

Elektronik bileşenleri devre kartına monte etmenin geleneksel yolu, bileşen uçlarının PCB üzerindeki delikten geçirilip kartın arka yüzeyinden lehimlenmesidir. Bu yöntem, Açık Delik Teknolojisi (ADT) ya da Through Hole Technology (THT) olarak adlandırılır.

SMT, elektronik bileşenlerin montajını daha kolay ve daha hızlı hale getirir. Diğer bir taraftan daha az yer kaplayarak kompakt kartların tasarımını mümkün hale getirir. SMT’nin diğer avantajları aşağıdaki gibidir.

  • SMT sayesinde devre kartının her iki tarafına da bileşenler yerleştirilebilir. Bu da daha küçük PCB tasarımlarının oluşturulmasını sağlar.
  • SMT, otomatik dizgi makineleri yardımıyla binlerce bileşenin devre kartı üzerine dakikalar içerisinde monte edilmesini sağlar. Bu üretim süresini ve maliyetini önemli ölçüde düşürür.
  • SMT montajlı PCB’ler, kısa bağlantılar içerdiğinden yüksek hızlı sinyal iletimi gerçekleştirebilir.

SMT süreci, devre kartı üzerindeki pedlere lehim pastası uygulanmasıyla başlar. Daha sonra alma ve yerleştirme makineleri yardımıyla bileşenler PCB üzerine yerleştirilir. Devre kartı, bir fırından geçirilerek lehimin erimesi ve lehim bağlantılarının oluşması sağlanır. Bu sürecin sonunda bileşen hizalaması ve lehim kontrolünü içeren bir takım kalite kontrol prosedürleri uygulanır.

SMT’nin THT’ye göre sayısız avantajı olsa da SMT, büyük transformatörler ve ısı emici içeren yarı iletken cihazlar gibi bazı bileşenler için uygun değildir. Diğer bir taraftan SMT, bileşenleri yalnızca kartın yüzeyine lehimlediğinden bu montaj şekli zorlu ortamlar için de iyi değildir. Bu tür durumlarda THT daha iyi bir seçenek olabilir.

Aynı devre kartı üzerinde hem SMT hem de THT kullanmak mümkündür. Zorlu çevresel koşullara maruz kalan askeri ve havacılık ürünlerinde hala THT tercih edilmektedir. Manuel ayarlamalar ve değişimlerin gerektiği test ve prototip uygulamalarında da THT yaygın olarak kullanılmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.