Topraklama Nedir?

Herhangi bir elektrik kaçağı durumunda, elektrik enerjisinin düşük dirençli bir kablo yardımıyla toprağa aktarılmasına topraklama denir. Elektrik topraklaması, cihazın akım taşımayan kısmının toprağa bağlanmasıyla yapılır. Topraklama, kaçak akımın gidebileceği basit bir yol sağlar. Cihaz üzerinde oluşan kısa devre akımı toprağa geçerek cihazı, elektrik sistemini ve en önemlisi insanları korur.

Topraklama Nedir?
19.02.2021
2.010
A+
A-

Elektrikli cihazlarda bir arıza varsa ve üzerindeki metal bir parçaya dokunursanız elektrik çarpmasına maruz kalabilirsiniz. Bunun sebebi, elektriğin vücudunuzu cihazdan toprağa bir yol olarak kullanabilmesidir. Topraklama, elektrik akımının toprağa akması için bir yol sağlayarak sizi elektrik çarpmasından korumaya yardımcı olur.

Herhangi bir elektrik kaçağı durumunda, elektrik enerjisinin düşük dirençli bir kablo yardımıyla toprağa aktarılmasına topraklama denir. Elektrik topraklaması, cihazın akım taşımayan kısmının toprağa bağlanmasıyla yapılır.

Topraklama, kaçak akımın gidebileceği basit bir yol sağlar. Cihaz üzerinde oluşan kısa devre akımı toprağa geçerek cihazı, elektrik sistemini ve en önemlisi insanları korur.

Elektrikli cihazların metal gövdesi gibi akım taşımayan kısımları iletken yardımıyla toprağa bağlanır. Cihazda herhangi bir arıza meydana gelirse, kısa devre akımı bu iletken yardımıyla toprağa taşınır. Kaçak akım rölesi, bu kaçağı tespit eder ve tüm enerjiyi anında keser. Böylelikle tüm sistem hasarlara karşı korunacaktır.

Elektrikli bir cihaz arıza yaptığında ve gövdesinde kaçak oluştuğunda, bu cihaza bir insan dokunduğu anda kısa devre akımı insan vücudu üzerinden geçer. Bu da ciddi yaralanmalara ve ölümlere sebep olabilir. Cihaz gövdesi üzerinde topraklama yapılmışsa ve topraklama sistemi düzgün bir şekilde çalışıyorsa, cihazdan gelen akım doğrudan toprağa akar. Bu sayede cihaz ve insan bedeni elektrik kaçaklarına karşı korunmuş olur.

Gerilim dalgalanmalarında elektrik devresinden yüksek gerilimler geçebilir. Bu tür aşırı yükler, cihazların zarar görmesine ve insan hayatının tehlikeye girmesine neden olabilir. Elektrik tesisatı ile topraklama yapıldığında, akım farklı bir yoldan yönlendirilir ve elektrik sistemini bu etkiden korunur.

Topraklama siteminin ana bileşenleri, topraklama kablosu, topraklama bağlantısı ve toprak plakası olarak sıralanabilir. Toprak kablosu, prizler, sigortalar, dağıtım kutuları gibi elektrik sisteminin farklı parçalarını birbirine bağlamak için kullanılır. Kablo bağlantıları bir terminal yardımıyla toplanır ve özel bir bağlantı ekipmanı yardımıyla toprak plakası ya da çubuğuna bağlanır.

Topraklama etkinliğini belirlemek için toprağın direnci, nem seviyesi ve bileşimi son derece önemlidir. Bu nedenle her uygulama kendi özelinde değerlendirilmeli ve sistem gereklilikleri buna göre belirlenmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.