Entegre Nedir, Ne İşe Yarar?

Entegre devre, bazen bir çip veya mikroçip olarak adlandırılabilir. Entegre, üzerinde minyatürleştirilmiş aktif cihazlar (örneğin transistörler ve diyotlar) ve pasif cihazların (örneğin kapasitörler ve dirençlerin) olduğu, tek bir ünite olarak üretilen bir elektronik devre setidir.

Entegre Nedir, Ne İşe Yarar?
05.02.2020
13.094
A+
A-

Entegre devre, bazen bir çip veya mikroçip olarak adlandırılabilir. Entegre, üzerinde minyatürleştirilmiş aktif cihazlar (örneğin transistörler ve diyotlar) ve pasif cihazların (örneğin kapasitörler ve dirençlerin) olduğu, tek bir ünite olarak üretilen bir elektronik devre setidir.

Entegreler, ayrık elektronik bileşenlerden yapılan devrelere göre daha küçük, daha hızlı ve daha hızlıdır. Entegreler seri üretim kapasiteleri ve güvenilirlikleri sayesinde elektronik devrelere hızlı bir şekilde adapte olmuşlardır. Entegreler küçük boyutları ve düşük maliyetleri sayesinde bilgisayarlarda, cep telefonlarında ve diğer tüm elektronik dünyasında kullanılmaktadırlar. Entegre devreler; yükseltici, zamanlayıcı, bilgisayar belleği, mikroişlemci vb. olarak işlev görebilirler.

Entegrelerin, 1960’lı yıllarda ortaya çıktıklarından bugüne kadar büyüklükleri, hızları ve kapasiteleri teknik gelişmeler sayesinde çok fazla ilerleme kaydetti.

Entegre devlerin, ayrık devrelere göre iki ana avantajı vardır. Bunlar maliyet ve performanstır. Entegrelerin maliyetlerinin düşük olmasının sebebi, entegreye ait tüm bileşenlerin bir defada bir birim olarak basılıyor olmasıdır. Ayrıca entegre devreler, ayrık devrelere göre çok daha az sayıda malzeme kullanır ve nispeten daha az güç harcadığından performansları yüksektir. Entegre devlerin dezavantajı ise tasarlamanın ve ilk kalıbın yüksek maliyetler ile ortaya çıkmasıdır. Entegre devlerinin yüksek başlangıç maliyeti olduğundan dolayı yalnızca yüksek üretim hacimlerinin beklendiği durumlarda üretilmektedir.

Entegre paketleri, entegre devreyi kaplar ve onu daha kolay kullanabileceğimiz bir elektronik elemana dönüştürür. Entegre kalıbındaki her bir dış bağlantı, küçük bir tel parçası üzerinden paket üzerindeki bir padin veya pinin üzerine bağlanır. Pinler, entegre devre üzerinde yer alan ve devrenin diğer elemanları ile entegrenin bağlanmasına olanak sağlayan terminallerdir. Her biri benzersiz boyutlara, montaj tiplerine, pin sayılarına sahip birçok farklı tipte entegre paketi vardır. Tüm entegreler elektronik kartlara DIP paket veya SMD paket olarak montajlanır.

Tüm entegre devreler polarize edilmiştir ve her pin hem konum hem de işlev açısından benzersizdir. Bu durum, paketin hangi pinin hangisi olduğunu göstermek için bir yolunun olması gerektiği anlamına gelir. Çoğu entegre devrede hangi pinin ilk pin olduğunu belirtmek için bir çentik veya bir nokta kullanılmaktadır. İlk pinin nerede olduğunu öğrendikten sonra, kalan pin numaraları entegre devrenin etrafında saat yönünün tersine hareket ettikçe sırayla artar.

Mert Öztoprak, Sakarya Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2017 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne elektronik donanım tasarımı ve gömülü yazılım alanlarında Ar-Ge mühendisi olarak çalışmaktadır.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Çaresizöğrenci dedi ki:

    Güzel anlatım olmuş; bilgilendirici : )