Titreşen LED Işıkları Alzheimer Hastalığını Tedavi Edebilir
Titreşerek parıldayan ışıklar sadece güzel değiller; onlar aynı zamanda -eğer belirli bir frekansta titreşirlerse- Alzheimer rahatsızlığını tedavi edebilirler. Bir grup araştırmacı 40 hertz’de yanıp sönen LED ışıkların Alzheimer hastalığı üzerindeki etkisini test etmek adına genetik olarak bu durum için tasarlanmış bir fare üzerinde deney yaptılar.
Titreşerek parıldayan ışıklar sadece güzel değiller; onlar aynı zamanda -eğer belirli bir frekansta titreşirlerse- Alzheimer rahatsızlığını tedavi edebilirler. Bir grup araştırmacı 40 hertz’de yanıp sönen LED ışıkların Alzheimer hastalığı üzerindeki etkisini test etmek adına genetik olarak bu durum için tasarlanmış bir fare üzerinde deney yaptılar. Yapılan deneyin sonucunda araştırmacılar Alzheimer’ın erken safalarında olan farenin, bir saat bu ışığa maruz bırakıldığında, beynindeki beta amiloid proteininde azalma olduğunu gördüler. Bu protein normal beyin fonksiyonlarına müdahale eden plakları oluşturmak için birikir. Dahası; aynı tekniği hastalığın ileri safhalarını yaşayan fareler üzerinde yedi gün boyuncauyguladıklarında onların beyinlerinde de bu plağın dikkate değer bir şekilde azaldığını gördüler.
Titreşen ışıklar gamma salınımını uyararak çalışıyor ki; Alzheimer’dan müzdarip insanlarda bu salınımın zayıf olduğu düşünülüyor. Gamma salınımı microglia adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerini değiştiriyor, onları eski haline getiriyor. Bu hücreler normalde Alzheimer hastalarında iltihaplanmaya başlar ve toksik kimyasallar salgılar. Amiloidlerin temizlenmesinden microglia sorumlu olduğu için bu hücrelerin eski fonksiyonuna geri dönmesi demek plakların oluşumu ile vücudun savaşabilmesi anlamına da geliyor.
Sonuçlara rağmen, araştırmacıların gerçekten bu hastalığa sahip insanlar üzerinde tekniğin işe yarayıp yaramayacağını bulmaları gerekiyor. Ayrıca metodun etkisinin ne kadar süreceğini anlamaları için de ek testler yapmalılar. Çünkü örneğin erken safhada Alzheimer rahatsızlığı olan fare üzerinde yapılan deneyde amiloid seviyeleri sadece 24 saat düşük seviyede kalabildi. Bilim adamlarının plakların temizlenmesinin davranışsal bir takım değişimlere yol açıp açmayacağını da kontrol etmeleri gerekiyor. Kısacası bunun uygulanabilir bir tedavi olup olamayacağını anlamak için daha epey süre olduğu söylemek mümkün. Ancak bu nörodejeneratif hastalığın henüz bir tedavisi yok. O yüzden geleceğe yönelik bir takım bulgular üzerinde durulması kesinlikle denemeye değer.
Mariella Moon, Engadget