LED’lerin Uzun Ömürlü Olmasını Sağlayan 5 Temel Faktör
LED’lerin uzun ömürlü olmasını sağlayan 5 temel faktör vardır. LED’lerin sistem içerisinde sağlam bir şekilde uzun ömürlü olmasını istiyorsanız belirteceğimiz dizayn parametrelerine dikkat etmeniz gerekir.
Eğer bir makineyi dizayn edilen sistem şartlarından ihmal edilebilecek kadar daha az hızda çalıştırırsanız makinenizi daha uzun ömürlü olduğunu, daha az yıprandığını göreceksiniz. Bu duruma benzer olarak ışık akısı ve uzun ömür ilişkisini LED’ler için de kurabiliriz.
Günümüzde LED’ler sayısız alanda kullanılmaktadır. Eğer LED’lerin sistem içerisinde sağlam bir şekilde uzun ömürlü olmasını istiyorsanız belirteceğimiz dizayn koşullarına dikkat etmeniz gerekir.
LED’lerin uzun ömürlü olmasını sağlayan 5 temel faktör aşağıda belirtildiği gibidir.
Verimlilik
LED lamba ve modüller belirli bir akım aralığında (genellikle 350-500 mA) çalışacak şekilde dizayn edilir. Parlaklık ve verimlilik konusundaki ince çizginin dayanak noktasını da bu oluşturmaktadır. Pek çok uygulamada parlaklığın arttırılması için akım bandının en yüksek değerinde LED’leri çalıştırılmaktadır.
Korozif Etkiler
LED lambalar dünya üzerinde çok farklı şartlarda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır fakat daha özel yerler için daha dikkatli paketleme yapılması gerekmektedir. Örneğin bir kıyı kasabasında nemli ve tuz içeren bir hava içerisinde kumsalı aydınlatmaya çalışan bir LED olabilir yada asitli kimyasallar üreten bir fabrikayı aydınlatmaya çalışan veya havuzun içerisinde yerleştirilmiş akşamları hoş bir ambiyans yaratabilmek için de LED ışığından faydalanılabilir.
Tüm bu çalışma koşullarında ortamdaki asidik (korozif) etki LED’in ömrünü azaltabilir. Dolayısıyla LED’lerin böyle ortamlardan çok iyi bir şekilde yalıtılması ömrünü uzatacaktır.
Isı
LED’lerin en büyük düşmanlarından biri olan ısı birikimi ise üzerine entegre biçimde çalışan soğutucular ile önlenmeye çalışılmaktadır. Isı üretimi ise ışık akısı ile doğru orantılıdır. Yani ne kadar parlak bir ışık isterseniz ısı oluşumu da o kadar artacak ve bunun bir şekilde sistemden uzaklaştırılması gerekecektir.
Mekanik Etkiler
İmal edilirken, taşınırken depolanırken yada kullanılırken pek çok mekanik etkiye maruz kalınabilir. Bu da LED sisteminizi tamamen kullanılmaz hale getirebilir. LED’lerin hasar görmesi durumunda ESD (Elektrostatik Deşarj) meydana gelebilir ve bu da LED sürücünüze zarar verebilir.
Nem
Nemli ortamlarda LED’ler oldukça güçlüdür fakat tüm sistemi oluşturan elektronik cihazlar, metal aksamlar neme karşı oldukça zayıf durumdadır. Dolayısıyla sistemi nemden korumak da önem arz etmektedir.