LED Armatürlerde Optik Tasarımın Faydaları

LED’ler yönlü ışık kaynakları olduğundan, farklı uygulama ihtiyaçlarını karşılamak isteyen tasarımcılar için birincil veya ikincil optik gereklidir. Optikler ışığın çıkışını kontrol etmek için kullanılan bileşenlerdir.

LED Armatürlerde Optik Tasarımın Faydaları
10.05.2016
702
A+
A-

LED’ler yönlü ışık kaynakları olduğundan, farklı uygulama ihtiyaçlarını karşılamak isteyen tasarımcılar için birincil veya ikincil optik gereklidir. Optikler ışığın çıkışını kontrol etmek için kullanılan bileşenlerdir.

Birinci Optik

Birinci optik genellikle LED’e doğrudan tutturulmuştur ve LED paketinin bir parçasıdır. Lensler LED paketlerine entegre edildiğinde birincil optik olarak adlandırılırlar.

İkinci Optik

İkinci optik LED üzerine veya etrafına doğrudan bağlanmıştır. İkinci optikler genellikle LED paketi üzerinde yer alana tutucuya monte edilir. Örneğin eğer LED 90 derece ışıma açısına sahipse, özel bir uygulama için farklı profil şekli ve açısı gerekliyse ikinci optik bu açıyı elde etmek için kullanılır. Reflektörler ışık açısını yönetebilmek maksadıyla ikincil optik olarak kullanılmaktadır.

İkincil optikler geniş optik görüş açısı ve dairesel kesite sahip bir ışık demeti sunar. Reflektörler ışık demetini iyileştirmek için genellikler lensler üzerine takılır. Bu sayede odaklanmış ışık verir.

Üçüncü Optik

Üçüncü optikler harici bileşenlerdir. Farklı uygulama ihtiyaçlarına göre kullanılırlar. Üçüncü optikler veya difüzörler genellikle ışığın yayılmasına ve taşınmasına yardımcı olur.

Bu yazıda ikinci ve üçüncü optikten bahsedeceğiz.

İkinci ve Üçüncü Optikler Neden Gereklidir?

İkinci ve üçüncü optik LED lamba ve armatürlerin fotometrik performansını belirler. İkinci ve üçüncü optikler, LED ışığın kayba uğramadan mükemmel bir açıda yayılmasının sağlandığı sokak aydınlatmaları gibi farklı uygulamalarda kullanılmaktadır.

İkinci ve üçüncü optikler gelnellikle lamba ve armatürlerin uygun performansta çalışması için gereklidir, bu yüzden ürünlerin maliyetini de doğrudan etkiler.

Birinci optik yardımıyla LED üzerinden düşen ışık genellikle 80° ve 90° derece genişliğindedir. Bu akkor filamanlı bir lamba ile karşılaştırıldığında yönlü bir ışıktır. Işık ile aydınlatılacak yüzey arasındaki mesafe 0,5 m’den fazla olduğunda LED’lerin yönlü ışığı yeterli olmayabilir. Bu durumda tasarımcı bir lens veya reflektör gibi ikinci optik optik kullanabilir. Tasarımcılar ayrıca mekansal bütünlüğü, renkleri geliştirmek ve fotometrik ihtiyaçları karşılamak için ikinci optik olarak difüzörler kullanabilir.

Aydinlatma-Isik-Acisi

Tasarımcılar lamba veya armatür tasarlarken ikinci veya üçüncü optikleri kullanmayı atlarsa projenin uygulama aşamasında birçok performans ve entegrasyon sorunu ile karşı karşıya kalabilirler.

İkinci ve Üçüncü Optik Kullanmanın Faydaları

Üçüncü optikler LED lamba ve armatür tasarımında çeşitli faydalar sunmaktadır. Örneğin, GE’nin PAR38 LED lambasında ikinci optik olarak reflektör ve lensler kullanılmıştır. Gömme downlight şeklinde tasarlanmış MR16 lamba da LED’lerin ışık dağılımının kontrolü için ikincil optik reflektörler ile donatılmıştır. LED downlightlar aynı zamanda ışık hüzmesi açısını geliştirmek için üçüncü optik olarak difüzör de kullanır.

Özetle, ikinci ve üçüncü optiklerin bazı yararları; tasarımda esneklik, gerekli ışık açısının sağlanması ve indirgenmiş maliyet olarak sıralanabilir.

Optik Tasarım Yazılımları

Günümüzde ikinci ve üçüncü optik tasarım oldukça basit hala gelmiştir. Optik ve aydınlatma simülasyon yazılımları, lamba ve armatür geliştirmek isteyen tasarımcılar tarafından kullanılmaktadır. Eskiden, üçüncü optik davranışlarını modellemek zordu. TracePro ve LightTools isimli yazılımlar, çift yönlü geçirgenlik dağılım fonksiyonu verileri ile tam uyumlu çalışarak ışığın difüzöre girişini ve düfüzörden çıktıktan sonra nasıl davrandığını açıklamaktadır.

BizLED

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.