Işıl Işıl Bir Gezi Notu

Ağustos ve Eylül aylarında düzenlenen “SCHLOSSLICHTSPIELE“ adlı ışık şov, sarayı Almanya’nın en büyük ve etkileyici açık hava sahnesine dönüştürüyor. “Projection mapping” olarak adlandırılan sistem ile sarayın cephesi dinamik bir şekilde aydınlatılıyor. 18.yy’dan günümüze gelen bir bina, günümüz teknolojisi ile birleşerek dev bir ekrana dönüşüyor ve müzik eşliğinde kent sakinlerine ve ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor.

Işıl Işıl Bir Gezi Notu
18.10.2016
151
A+
A-

Almanya’da nüfusu  300.000’i bulan Karlsruhe şehrindeyiz. Şehrin merkez noktası, 18.yy’da inşa edilmiş, barok tarzı bir yapı olan saray ve saray meydanı…

Gece gündüz, gerek turistlerin gerekse kent sakinlerinin ziyaret ettikleri, ağaçlarla çevrelenmiş, heykellerle donatılmış geniş bir yaklaşımı olan oldukça etkileyici bir yapı ve meydan burası.

Gündüz algıladığımız harika perspektifin yanı sıra,  şehrin 300. kuruluş yılı nedeniyle yaz akşamları her gece düzenlenen ışık  şov da meydanı ziyaret etmek için harika bir sebep.

Ağustos ve Eylül aylarında düzenlenen “SCHLOSSLICHTSPIELE“ adlı ışık şov, sarayı Almanya’nın en büyük ve etkileyici açık hava sahnesine dönüştürüyor.

“Projection mapping” olarak adlandırılan sistem ile sarayın cephesi dinamik bir şekilde aydınlatılıyor. 18.yy’dan günümüze gelen bir bina, günümüz teknolojisi ile birleşerek dev bir ekrana dönüşüyor ve müzik eşliğinde kent sakinlerine ve ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor.

Kent kültürü ve aydınlatmanın etkisini hissettiren bu gösterilerle ilgili videomuzu izleyiniz.

Her zaman söylediğimiz gibi, şehir aydınlatmaları, estetik, güvenlik ve normal kullanım için en başta şehrin sahipleri olan sakinleri düşünülerek tasarlanmalıdır.

Her sokağın, her meydanın, her köprünün, her caminin standart direkler, renk değiştiren led noktalar, ya da projektörler ile  aydınlatılması değil de, belki şehrin sembolü haline gelmiş bir tarihi yapının müzikle, sanatla, ışıkla birleşerek sanatçıların katkılarıyla  benzersiz bir hale getirilmesi daha değerli ve sıradanlıktan uzak olacaktır.

schlosslichtspiele-karlsruhe-aydinlatma-goruntusu

Müzik ve ışığın, sanatsal kullanımı, ziyaretçilerin bina etrafında ve meydanlarda toplanması, şehirden keyif alması, sosyo kültürel olarak da bir gelişim sağlanmasına katkı yapmakta ve şehrin yaşam kalitesini yükseltmektedir.

Ayşe Dilay Özkiper, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nin ardından eğitimine İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünde devam etmiştir. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde aldığı işletme eğitiminin yanı sıra, aydınlatma tasarımı ve tekniği konularında çeşitli eğitimlere katılmıştır. Bugüne kadar olan 29 yıllık meslek hayatının son 20 yılını mimari aydınlatma alanında geçiren Özkiper, halen aydınlatma tasarımcısı ve danışman olarak kariyerini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.