Fotosel ve Hareket Sensörü Arasındaki Fark Nedir?

Fotosel ve hareket sensörü, iç ve dış aydınlatma sistemlerini yönetmek için kullanılan elektronik cihazlardır. Bu sensörler, hava karardığında veya hareket algıladığında ışıkları açmak, ihtiyaç kalmadığında kapatarak enerji tasarrufu sağlamak için kullanılır.

Fotosel ve Hareket Sensörü Arasındaki Fark Nedir?
26.03.2022
5.307
A+
A-

Fotosel ve hareket sensörü, iç ve dış aydınlatma sistemlerini yönetmek için kullanılan elektronik cihazlardır. Bu sensörler, hava karardığında veya hareket algıladığında ışıkları açmak, ihtiyaç kalmadığında kapatarak enerji tasarrufu sağlamak için kullanılır.

Farklı fotosel türleri mevcut olsa da hepsi elektrik akımını kontrol etmek için aynı teknolojiyi ve yarı iletkenleri kullanır. Fotosel genellikle dış aydınlatmaları akşam karanlığında açmak ve gündüz kapatmak için kullanılır. Fotoseller, ortamdaki ışık seviyesini algıladığı için gece ve gündüz döngüsündeki mevsimsel değişikliklere otomatik olarak uyum sağlar.

Fişli, duylu ve kablolu farklı fotosel çeşitleri bulunmaktadır. Fişli fotoseller, standart duvar prizine takılır ve üzerine bağlanan cihazı kontrol etmeye yarar. Masa lambası ya da yer lambası gibi ışıkları kontrol etmek için idealdir. Duylu fotosel, ampul ile avize ya da armatür üzerindeki duy arasına takılır. Bu sayede duya gelen enerji ışık durumuna göre kontrol edilir. Kablolu fotosel ise en sık kullanılan fotosel çeşididir. Elektrik bağlantısı doğrudan enerji kabloları üzerinden yapılır. Birden çok aydınlatma cihazını yönetmek için ideal yoldur.

Fotosel ve hareket sensörleri arasındaki temel fark hareket sensörlerinin fiziksel hareketi algılamasıdır. İki çeşit hareket sensörü vardır. Aktif hareket sensörleri, hareketi algılamak için ışık, radyo dalgası veya ultrasonik ses yayar. Algılama alanındaki hareket, yansıtılan sinyalleri değiştirir ve sensörü etkinleştirir. Pasif hareket sensörleri, insanlar, hayvanlar ve sıcak nesnelerin yaydığı kızılötesi enerjiyi algılar. Bu sıcak noktalar hareket ettiğinde, sensör ve buna bağlı elektrik devresi tetiklenir.

Hareket sensörleri, genellikle dış aydınlatma uygulamalarında hareket algılandığında ışıkları açmak, hareket olmadığında kapatmak için kullanılır. Hareket sensörleri, ticari binalarda iç mekân aydınlatmalarında enerji tasarrufu sağlamak için de kullanılmaktadır. İç ve dış mekân aydınlatma yönetimi için tasarlanmış hareket sensörleri, doğrudan 220 V şebeke gerilimi ile çalışabilir yapıdadır. Tek bir hareket sensörü ile birden fazla aydınlatma aygıtını yönetmek mümkündür.

Hareket sensörleri ve fotoseller, değişen ışık seviyelerine göre veya algılanan harekete göre ışıkları açar ya da kapatır. Bu sensörler, güvenlik aydınlatmaları başta olmak üzere pek çok farklı aydınlatma uygulamasında kullanılmaktadır. Sensörlerin sağladığı esnek kontrol imkânı, enerji tasarrufu sağlarken alanın görünümünü ve güvenliğini de geliştirir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.