Güneş Panelleri Topraklanmalı Mı?

Bir güneş enerji sistemi kurarken güneş panellerini ve ekipmanları topraklamak son derece önemlidir. Güneş panellerinin sağladığı doğru akımda herhangi bir elektrik kaçağı, alternatif akımdan daha fazla zarar verebilir. Uluslararası güvenlik standartlarına göre tüm güneş enerjisi tesisatları topraklanmalıdır.

Güneş Panelleri Topraklanmalı Mı?
23.08.2022
5.463
A+
A-

Topraklama, elektrik sistemlerini korumak için yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Topraklama, elektrik sisteminde bir arıza olması durumunda fazla elektriği toprağa iletmek için güvenli bir yol sunar. Bu sayede yangınları ve elektrik çarpma tehlikesini önler.

Bir güneş enerji sistemi kurarken güneş panellerini ve ekipmanları topraklamak son derece önemlidir. Güneş panellerinin sağladığı doğru akımda herhangi bir elektrik kaçağı, alternatif akımdan daha fazla zarar verebilir. Uluslararası güvenlik standartlarına göre tüm güneş enerjisi tesisatları topraklanmalıdır.

Küçük ölçekli güneş enerjisi kurulumlarında topraklamaya ihtiyaç olmadığı söylenebilir. Güneş panelleri bir paratoner sisteminin yakınındaysa veya trafosuz bir invertör kullanılıyorsa topraklama sistemi kesinlikle kullanılmalıdır. Güneş enerjisi sistemi gerilimi 50 V’u geçiyorsa topraklama bir zorunluluktur. Güneş panelleri genellikle çift izolasyona sahiptir. Bu nedenle özel durumlar dışında panelin kendisini topraklamaya ihtiyaç duymayabilir. Çoğu zaman topraklanması gereken panelleri taşıyan sistemdir.

Güneş enerji sisteminin topraklaması için topraklama elektrotu ve topraklama iletkeni gereklidir. Sistemin akım taşımayan metal kısımları, topraklama iletkeni (kablo) yardımıyla topraklama elektrotuna (çoğu zaman toprağa gömülen metal topraklama çubuğuna) bağlanır. Toprak kablosunun iletken çapı, DC sisteminde kullanılan en büyük çaplı kablodan daha az olmamalıdır. Topraklama hattı üzerinde sigorta, anahtar ya da devre kesici kullanılmamalıdır. Güneş panelleri ve diğer ekipmanlar, toprağa yalnızca bir noktadan bağlanmalıdır. Birden fazla topraklama, sistemin ve elektrikli ekipmanların hatalı çalışmasına neden olabilir.

Topraklama sistemi, güneş panelleri üzerinde biriken statik elektrik yüklerini toprağa göndererek istenmeyen sorunların oluşmasını önler. Eğer güneş paneli topraklanmışsa bir kısa devre durumunda akım toprağa gidecek ve devre kesici tetiklenecektir. Aksi durumda elektrik enerjisi ısıya dönüşerek panellerin alev almasına neden olabilir. Bir yıldırım güneş paneline çarptığında invertör ve şarj kontrol cihazı gibi pahalı ekipmanları yakabilir. Sistem doğru bir şekilde topraklandıysa her şey yolunda gidecektir. Topraklama bağlantısı, elektrik çarpılmalarına karşı da bir koruma sağlar.

Her ülkenin kendi yönetmeliği ve topraklama kuralları vardır. Örneğin; Almanya’da ABD’den farklı ve daha basit bir topraklama istenir. Topraklama kurulumunda satın alınan ekipmanların topraklama talimatlarına ve yerel kurallara dikkat edilmelidir.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.