Yaratıcı Düşünme Nedir?
Olaylara ve nesnelere farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilme yeteneğine yaratıcılık denir. Yaratıcı düşünme ise akıcı ve esnek düşünme kabiliyetiyle alışılmışın dışında özgün yaklaşımlar sergileyebilmektir.
Olaylara ve nesnelere farklı bir bakış açısıyla yaklaşabilme yeteneğine yaratıcılık denir. Yaratıcı düşünme ise akıcı ve esnek düşünme kabiliyetiyle alışılmışın dışında özgün yaklaşımlar sergileyebilmektir.
Toplumlarda dâhilerin görülme sıklığı milyonda ikidir yani 82 milyon nüfuslu ülkemizde yaklaşık 160 dâhi bulunmaktadır. Ancak unutulmalıdır ki; yaratıcı düşünme potansiyeli yalnızca dâhilerle sınırlı değildir. Yaratıcı düşünme için özel tasarlanmış eğitimlerle herkesin sıra dışı düşünme yeteneği kazanması mümkündür.
Yaratıcılık, bilgi ve iç motivasyonun yaratıcı düşünme becerileriyle birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkar.
Yaratıcılık süreci dört adımdan oluşur; hazırlık, kuluçka, fikrin doğuşu ve geliştirme.
Tek bir cevaba odaklanmak, mantıksal olmaya çalışmak, kuralları takip etmek, konu hakkında fazla uzmanlaşmak, yanlış yapmaktan korkmak ve ezberci olmak yaratıcılığa engel olmaktadır.
Beyin fırtınası, yanal düşünme, zihin haritası ve TRIZ yaratıcı olmayı tetikleyen yaklaşımlardır.
Belirlenen konu üzerinde katılımcıların fikirlerini özgürce ifade edebildiği yönteme beyin fırtınası adı verilir.
Yanal düşünme, dikey düşünmenin aksine doğrudan konu ile ilgili düşünmek yerine onun paralelinde başka şeyleri düşünmektir. Bu yöntem aranılan konudan uzaklaşmayı sağlar ve o konudaki körlüğü gidermeye yardımcı olur.
Zihin haritası, anahtar kelime ve şekiller kullanarak zihne doğru yönlendirmeleri yapmayı ve beyni bütün kapasitesiyle kullanmayı amaçlayan bir düşünme yöntemidir.
TRIZ ise Rusça “теория решения изобретательских задач” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır ve dilimizde “Yaratıcı Problem Çözme Teorisi” anlamına gelmektedir. Sistemli ve tekrarlanabilir inovasyon yaratma aracı olan TRIZ aslında teknolojiyle desteklenmiş bir beyin fırtınası yaklaşımıdır.
TRIZ, yeni ürün geliştirmek veya mevcut ürünleri optimize etmek, zor problemleri analiz etmek, endüstriyel problemleri çözmek, iş ve yönetim krizlerini yönetmek, gelecekteki teknolojileri tahmin etmek için kullanılan bir yaratıcı düşünme aracıdır.