Tesla Bobini Nedir, Nasıl Çalışır?

Nicola Tesla’nın en önemli buluşlarından olan Tesla bobini, elektrik geriliminin yükseltilerek yüksek frekanslı düşük akım yoğunluğuna sahip bir çıkış ile elektrik gücünün kablosuz olarak aktarılmasını amaçlamaktadır.

Tesla Bobini Nedir, Nasıl Çalışır?
28.11.2018
15.713
A+
A-

Nicola Tesla’nın en önemli buluşlarından olan Tesla bobini, elektrik geriliminin yükseltilerek yüksek frekanslı düşük akım yoğunluğuna sahip bir çıkış ile elektrik gücünün kablosuz olarak aktarılmasını amaçlamaktadır.

Bu ilke ile radyo anteninin ortaya çıkmasında, flüoresan ve neon lambaların keşfi, manyetik rezonans (Magnetic Resonance-MR), röntgen, kablosuz veri aktarımında kullanılan cihazların temeli atılmıştır.

Tesla bobini; yüksek gerilim trafosu, atlama aralığı, yüksek gerilim kapasitörü, sarım sayısı az birincil,sarım sayısı fazla ikincil bobin ve ikincil bobine bağlı yüksek gerilimli enerji çıkışının yapıldığı iletkenden (toroid) oluşmaktadır.

Birincil bobin iletkeninin ikincil bobine göre kesit alanı daha büyüktür. İletken bir tel belirlenen çapta bir yalıtkan etrafında sarılır ve iletkendeki akımın sarmal şeklinde ilerlemesi sağlanarak manyetik alan oluşturulur.

Şekil 1 – Tesla Bobini Devresi

Tesla bobininin çalışması Şekil 1 üzerinden incelendiğinde şu şekilde özetlenebilir; yüksek gerilim trafosu ile yüksek gerilim kapasitörü şarj edilir. Kapasitörün tepe gerilimine göre ayarlanan atlama aralığının gerilimleri eşitlendiği anda atlama uçları arasında kısa devre oluşur ve kapasitör ile birincil bobin paralel devre haline gelir.

Dolu kapasitör birincil bobini enerjiler ve oluşan manyetik alan ile ikincil bobinde enerjilenir.  LC şeklindeki birincil paralel rezonans devresi ile ikincil bobin yüksek gerilim çıkışına sahip toroid’in toprağa göre kapasitesinden oluşan ikincil rezonans devresi,


frekansında rezonansa girer.

Dolayısıyla

ve

şartı sağlanacaktır.

Devre çıkışında yüksek rezonans frekansına sahip yüksek gerilimli elektrik enerjisi oluşur ve toroid üzerinden çevreye ark saçılımı gerçekleşir. Nicola Tesla, böylece jeneratörlerle elde edemediği yüksek frekanslı yüksek gerilimli elektrik enerjisini hava nüveli bobinleri kullanarak gerçekleştirebilmiştir.

Tesla bobininin anahtarlama biçimlerine göre; atlama aralıklı tesla bobini, Transistör-MOSFET-IGBT gibi yarıiletken güç komponentleri kullanılan katı hal tesla bobini ve trafoya sinüsoidal bir akım uygulayan geri besleme osilatörü ile çeşitlendirilmiştirler.

Tesla bobininin toroid kısmı çevresinde elektromanyetik alan vardır. Buraya yaklaştırılan herhangi flüoresan lamba içindeki elektronlar hareket eder ve lamba ışık verir. Ancak oluşacak kayıplardan dolayı aydınlatma verimlilikleri düşük olacaktır.

Tesla bobinleri çalışma sistemi olarak yüksek gerilim, yüksek elektromanyetik alan, uzun mesafelere erişebilen arklar, yüksek gerilim kapasitöründe yaşanabilecek patlama, zehirli ozon gazı üretimi, yanık ve yangın gibi büyük riskler ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden tesla bobini ile ilgili denemeler yeterli teknik bilgisi olmayan kişilerce yapılmamalıdır.

Yazar, Lisans ve Yüksek Lisans eğitimlerini Kırıkkale Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Güç elektroniği ve LED aydınlatma alanlarında bir süre özel sektör tecrübesi edindikten sonra Bingöl Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapmaya başlamıştır. Kocaeli Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği bölümünde Doktora eğitimine devam etmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum
  1. Atamurat dedi ki:

    Eline sağlık super bilgi .

  2. isa bozdemir dedi ki:

    takdir ediyorum senin gibi bilgili milyonlara ihtiyacımız var

  3. veli dedi ki:

    Formüllerdeki harflerin anlamlarını da açıklasaydın bir hevesle gelenlerin ilgisini daha çok çekebilirdin. İyi çalışmalar.

  4. Nuri Yunus Kocadağ dedi ki:

    Merhaba Veli Bey,
    Geri bildiriminiz için teşekkürler.
    f: Frekans (Hertz-Hz)
    L: Endüktans (Henry-H)
    C: Kapasitans ( Farad-F)
    Endüktif reaktans ve kapasitif reaktansın birbirine eşit olduğu durum rezonans durumudur.
    XL=XC
    WL=1/WC

  5. Tesla hayranı dedi ki:

    Tesla hayranıyım ve bir gün onun gibi olmak istiyorum.

  6. AHMET NEDİM KAYA-MİMAR dedi ki:

    BİLGİLER VE PAYLAŞMA KARAKTERİN İÇİN TEBRİK EDERİM. TESLA BOBİNİ İLE LED VEYA EKONOMİK AMPUL DENİLEN GÜN IŞIĞI AMPULLER KULLANARAK ELK ENERJİSİ KULLANMADAN KONUTLARDA İŞYERLERİNDE, MÜMKÜNSE SANAYİDA FABRİKALARDA AYDINLATMA TEMİN ETMEK İSTİYORUM. ÖNERİNİZ NEDİR ? TEŞEKKÜR EDERİM

  7. Levent dedi ki:

    Teşekkür ederim çok yardımı dokundu <3