IstanbulLight 2018 Röportajı
Türkiye’de aydınlatma sektörünün lider medya organizasyonu; Aydınlatma Portalı, IstanbulLight Marka Direktörü Mehmet Dükkancı ile IstanbulLight 2018’i konuştu. Dükkancı, röportajda fuar hakkında bilgi verdi, katılımcı ve ziyaretçi profiline ilişkin paylaşımlarda bulundu.
Türkiye’de aydınlatma sektörünün lider medya organizasyonu; Aydınlatma Portalı, IstanbulLight Marka Direktörü Mehmet Dükkancı ile IstanbulLight 2018’i konuştu. Dükkancı, röportajda fuar hakkında bilgi verdi, katılımcı ve ziyaretçi profiline ilişkin paylaşımlarda bulundu.
IstanbulLight 2018 Fuarı hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?
IstanbulLight 2018, İstanbul Aydınlatma ve Elektrik Malzemeleri Fuarı ve Kongresi bu yıl AGİD ve ATMK stratejik partnerliği ile UBM EMEA Istanbul (NTSR) tarafından 19-22 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul Fuar merkezinde 11. kez düzenleniyor.
Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa, Balkanlar, BDT ülkelerinden 8000’i aşkın sektör profesyonelini ağırlayan IstanbulLight Fuarı 250’nin üzerinde firmanın en yeni ürün ve teknolojilerine ev sahipliği yapan uluslararası bir fuar olma özelliğini taşıyor.
AGİD ve ATMK ile yapmış olduğunuz stratejik iş birlik IstanbulLight’a neler kazandırdı?
İstanbul Aydınlatma fuarının başlangıç hikayesine gidersek, AGİD ve ATMK’nın fuarın yaratıcı kurumlar olduğunu görüyoruz. 1990’ların sonlarında AGİD ve ATMK, İTÜ Taşkışla Kampüsünde bir dizi aydınlatma kongresi düzenliyorlar. Kongreyi destekleyen firmaların katılımıyla ufak bir fuar havası oluşuyor. Daha sonra AGİD üyelerinin de desteği ile bir fuar yapma fikri gelişiyor. Sektörün iki kurumu bir araya gelip dönemin fuar organizatörü firması NTSR Fuarcılık ile bir anlaşma yaparak, Interlight İstanbul markası ile ilk fuar düzenleniyor.
Aydınlatma fuarları, UBM bünyesinde IstanbulLight markasıyla tek çatı altında toplandı. Fuarın fikir yaratıcıları AGİD ve ATMK geçmişten beri bir stratejik partner olarak bize yol göstermekte ve desteklemektedir. İki kurumla düzenli olarak komite toplantıları yapıyoruz, birbirimize bilgi veriyoruz ve stratejileri birlikte geliştiriyoruz.
Aydınlatma sektörü büyüyor mu? Hangi yönde gelişiyor?
Aydınlatma sektörü aslında bütün sancılarına rağmen büyüyen ve gelişen bir sektör. LED teknolojilerinin pazara hâkim olmasıyla, eski büyükler pazar kaybederken, yeni oyuncular sektörde büyüyor. Sektöre giren yeni ithalatçılar sektörün gelişmesine katkıda bulunurken, yeni üreticilerin de ortaya çıktığını görmeye başladık.
Sektörde birçok firma ile görüşen biri olarak sizce sektörü büyüten lokomotifler nelerdir? Nasıl görüyorsunuz?
Öncelikle, sektörü büyüten aslında pazarın büyümesidir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizin nüfusu 2017’de 80,8 milyon olarak açıklandı. Nüfusumuz 2007 ile 2017 arasında, 10 yılda 10 milyon olarak büyümüş.
Nüfusun büyümesine bağlı olarak, şehirlerimiz büyüyor ve kentsel dönüşümle yenileniyor. Yeni nesilin 10-20 yıl sonra ihtiyacı olan ev, okul, ibadethane, meydan, kamusal binalar, parklar, bahçeler, kamu hizmet binaları yenileniyor, büyüyor veya yeniden inşa ediliyor. Yine Devlet İstatistik Enstitüsü’ne göre 2007 ile 2017 arasında kullanıma açılmaya hazır olan konutlar %226 artmış. Tüm bu mekanların aydınlatmaya ihtiyaç duyulduğunu düşünürsek inşaat sektörünün uzun vadeli büyümesine bakarak, aydınlatma sektörünün de büyüyeceğini görüyoruz.
Bunun yanı sıra, yurt dışı projelerinde başarılı bir şekilde gelişen müteahhitlik şirketleri sayesinde aydınlatma sektörümüzün ihracatı da artmaya başladı. İhracatın faydasını gören üreticimiz de hemen hemen tüm çevre coğrafyamıza ihracat yapmaya başladı. İhracatın da geliştiğini gözlemliyoruz.
IstanbulLight Fuarı’nın katılımcıları kimlerdir?
Her çeşit iç ve dış mekân aydınlatma armatürü üreten teknik aydınlatma sektörünün üretici ve ithalatçı firmaları fuarımızın doğal katılımcısıdır. LED teknolojisinin yaygınlaşması ile üretimde kullanılan her türlü aydınlatma komponent firmaları da fuarımızın katılımcıları arasındadır.
Bu yıl ilk kez aydınlatma tasarım ofislerini de fuarımızın katılımcıları arasında. Dekoratif aydınlatma, avize üreticileri ve ithalatçıları da bu sene ilk defa katılacak.
Bunun yanı sıra, aynı ziyaretçi hedef kitlesine hitap eden, elektrik aydınlatma müteahhitlik şirketlerini ve inşaat elektrik malzemeleri üreticileri de geliyor.
IstanbulLight Fuarı’nın ziyaretçileri kimlerdir?
Ziyaretçi kitlemiz; yatırımcı, proje ofisi, mimarlık ofisleri, aydınlatma tasarım ofisleri, elektrik proje ofisi, inşaat müteahhitlik ofisleri, elektrik müteahhitlik şirketleri, elektrik perakendecileri, elektrik toptancıları, zincir marketler ve ayrıca AVM’lerin, fabrikaların, otellerin tesis teknik müdürleridir. Ziyaretçilerimiz hem Türkiye hem de yurtdışından geliyor.
Yurtdışından gelenleri daha çok Türkiye’den mal alan toptancıları ve Türkiye’de fason üretim planlayan, tedarikçi arayan firmalar olarak özetleyebiliriz.
Peki kamunun fuardaki duruşu nasıl? Yatırımcı olarak kamuyu da fuarda görebiliyor muyuz?
Kamu belki de şu anda en önemli alıcılardan. Yatırımcı başlığını biraz daha açmakta fayda var. Yatırımcı derken aslında 4 ayrı grubu tarif etmek gerekiyor. Özel bir holding, bir gayrimenkul yatırım ortaklığı da yatırımcıdır. Devletimizin, Sağlık, Ulaşım, Adliye, İçişleri, Milli Eğitim, Spor, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları başta olmak üzere her bakanlığımızın son dönemde yatırımcı olduklarını, yeni projelere yatırımlar yaptığını görüyoruz. Bu makamlarda, proje / yatırım ofislerinin yöneticileri de fuarımıza geliyor.
Geçen sene fuarınıza daha çok genç profesyonellerin geldiğini gördük. Fuara doğru bir hedef kitle mi geliyor?
Geçen seneki verilere baktığımızda fuarımıza katılan genç kesimin yoğunlukta olduğunu görüyoruz. Online kayıttan topladığımız verilere göre ön kayıt olanların %62’si fuara ilk defa geleceğini belirtti. Fuar süresince yaptırdığımız bağımsız memnuniyet anketindeki sonuçlara göre ise, ankete katılan 450 ziyaretçinin %51’i ilk kez bir aydınlatma fuarına geldiğini belirtti.
Tüm bu göstergeler bize nedenleri sorduruyor. Daha önce size nüfus büyümesinin tetiklediği inşaat sektörü büyümesinden ve son 10 yılda daire sayısının %226 büyüdüğünden bahsetmiştim… Müteahhitlik şirketlerinin son yıllarda artmasıyla; yeni mezunlar ve 30 yaş altındaki genç profesyoneller de yeni müteahhitlik şirketlerinde istihdam edilmeye başladı. Bu genç kitlenin kısıtlı ürün bilgisi, firma tanımamaları ve network ihtiyaçları da onları fuarımıza getiren en önemli nedenler arasında diyebiliriz.
IstanbulLight Fuarı’nda fuarın paralelinde ne tür etkinlikler planlıyorsunuz?
Fuarı bu yıl daha zengin, daha verimli hale getirebilmek için IstanbulLight Aydınlatma Forumu, IstanbulLight Aydınlatma Tasarımı Zirvesi & Pavilyonu, Alım Heyeti Programı, fotoğraf yarışması gibi bir dizi etkinlik planlıyoruz.
IstanbulLight Forum programı açıklandı mı?
Program başlıklarımızı belirledik. Yerli Malı ve Yerli Üretim, Sokak Aydınlatmasında Enerji Verimliliğinin Artırılması, Binalarda Enerji Verimliliğinin Arttırılmasında Aydınlatmanın Payı, Enerji Performans Sözleşmeleri ve Aydınlatma, Akıllı Şehirler ve Akıllı Aydınlatma gibi önemli gündem konularını ele alacağız.
Mart sonu Enerji Verimliliği Zirvesi’nde, Enerji Bakanımızın açıkladığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’na göre açıklanan, 7,5 milyon sokak aydınlatmasının %30’unu 2023’e kadar değişeceği bilgisi sektörde heyecan yarattı. Hedefimiz; bu konuyu ele alabileceğimiz bir dizi oturumları, stratejik partnerlerimiz ATMK ve AGİD ile birlikte, kamunun da desteğini alarak masaya yatırmak; sektörün tüm paydaşları ile birlikte bu konunu tartışıldığı bir ortam yaratmak. ATMK ve AGİD ile birlikte çalışmalarımız devam ediyor.
IstanbulLight Aydınlatma Tasarım Zirvesi ve IstanbulLight Aydınlatma Tasarım Pavilyonu hakkında nasıl bir çalışma var?
Bildiğiniz gibi aydınlatma tasarımcıları aydınlatma camiamızın adeta doktorlarıdır. Büyük projelerde, AVM, hotel, residans, ibadethaneler, kamu binaları, meydanlar, kafeler, restoranlarda aydınlatma tasarımcılarının dokunuşları projelere farklı değerler katıyor. İnşaat sektörünün gelişmesi ile aydınlatma tasarım camiası da değer kazandı, kazanıyor. Geçen yıl ilk defa kendilerini fuarımızda İstanbul Aydınlatma Tasarım Zirvesinde ve Aydınlatma Tasarım Lounge’unda ağırladık.
Bu yıl konsepti biraz daha geliştirerek kendilerine hem fuar alanında yer vermeyi hem de zirvede projelerini sunmak için bir ortam yaratacağız. Bu konuyu önemsiyoruz. Çünkü hem özel sektörden hem kamudan yatırımcılar, aydınlatma tasarımcılarını dinlemeyi, sunumlarından feyz almak istiyorlar. Diğer yandan da reçetelerine kendi ürünlerini yazdırmak isteyen katılımcı firmalarımız, aydınlatma tasarımcıları ile buluşmayı arzu ediyor.
Alım Heyeti Programı ile yurt dışından kimleri davet etmeyi planlıyorsunuz?
Fuar katılımcılarımıza sorduğumuzda farklı beklentiler söz konusu. Avrupa, Balkanlar, Rusya, Birleşmiş Devletler Topluluğu, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Sahara Altı Afrika ülkeleri için talepler alıyoruz. Bir taraftan bazı müşterilerimiz karşılarında ithalatçı elektrik / aydınlatma toptancısı görmek isterken bazı müşterilerimiz de proje ofisleri ve aydınlatma tasarımcıları ile tanışmak istiyor. Bazı müşterilerimiz ise Avrupa ülkelerindeki İtalyan, İspanyol, Alman üreticilerine fason üretim yapacak müşteri profilleri arıyor.
Çalışmalarımızı bu doğrultuda hazırladık. Yurt dışındaki AGİD ve ATMK benzeri kuruluşlarla iletişime geçerek, kendilerini fuarımıza davet ediyoruz.