DIALux evo Işıklık Düzenleme

Eğitimin bu bölümünde oluşturduğumuz proje üzerine ışıklık düzenlemeleri yapmayı göreceğiz. Lamba dosyasını içe aktarma, dikdörtgen, poligonal, daire ve çizgi düzeninde yerleştirme nasıl yapılır anlatımımızda bulabilirsiniz.

DIALux evo Işıklık Düzenleme
10.07.2016
1.475
A+
A-

Yapıyı ve iç mekân konturlarını çizerek odaları oluşturduğumuz proje üzerinde ışıklık düzenlemeleri yapabiliriz. Projeyi açtıktan sonra, ışık sekmesine geçerek menüden Dosya>İçe aktar>Lamba dosyası’nı seçerek, üreticinin sağlamış olduğu .ULD veya .LDT dosyasını projemize aktaralım.

İki boyutlu görünümde oda çizimi seçili iken; dikdörtgen düzen çiz seçeneği ile Antre bölümüne oda alanını tanımlayacak bir dikdörtgen çiziyoruz. Sol taraftaki menüden tarama düzeni altından, X ve Y ekseninde kaç aydınlatma armatürü bulunacağını ayarlayabilirsiniz. Eğitim projesi için tavsiye edilen düzen 3×1 düzenidir.

Benzer çizim Poligonal düzen çiz seçeneğiyle de yapılabilirdi. Poligonal çizimde, yeşil alan dışında kanal bölgelerde bir aydınlatma armatürü bulunmayacaktır.

Veya daire biçimli bir düzen çizerek de armatürleri dairesel olarak belirtilen sayıda konumlandırabilirsiniz.

Çizgi düzeninde ise aydınlatma armatürleri çizdiğiniz doğru boyunca belirtilen sayıda konumlandırılacaktır. Hat düzenleme bölümünden sayıyı değiştirdiğinizde açıklık değeri otomatik olarak değişecektir.

Aşağıdaki görselde sırasıyla Dikdörtgen, Poligonal, Daire ve Çizgi düzeni örneğini görebilirsiniz.

DIALux-Egitimi-Isiklik-1

Hat düzenleme bölümünden, armatürler arası mesafeyi ayarlayabilir, düzenleme formatını değiştirebilir veya armatürleri istediğiniz yönde 90 derece döndürebilirsiniz.

DIALux-Egitimi-Isiklik-2

Döndürme ikonlarının yanındaki detay ikonuna tıkladığınızda istediğiniz açı değerini girebileceğiniz bölüm görünecektir.

Lambalar seçili ilen seçili lambaları değiştir komutunu kullanırsanız, seçili tüm lambalar yeni seçtiğiniz lamba ile değiştirilecektir.

Çizgi düzenini değiştirmek için, sağ üstte yer alan Çizgi İşleme aracını kullanabilirsiniz. Bu ikona tıkladığınızda, daha önce çizdiğiniz düzen çizgisi görünecektir. Çizgiyi uç noktalardan tutarak boyunu değiştirebilir, sağa sola çekebilir istediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Ötele ve döndür komutları da benzer şekilde, çizginizi düzenlemenizi sağlar.

DIALux-Egitimi-Isiklik-3

Bir dikdörtgen düzen çizdiğinizde beliren tarama çizgilerini taşıyarak armatürler arası açıklığı kolayca düzenleyebilirsiniz. Çokgen işle seçeneğiyle de daha önce çizdiğiniz dikdörtgenin köşe noktalarını taşımak suretiyle, dikdörtgen sınırlarını değiştirebilirsiniz.

DIALux-Egitimi-Isiklik-4

Işık sekmesi altında Alanlar için otomatik düzenlemeler seçeneği bulunmaktadır. Bu ikona tıklayıp lamba seçimi yaptıktan sonra, tek yapmanız gereken bir odaya tıklamaktır. Aydınlatma armatürleri proje başlangıcında belirttiğiniz sınır değerlere uygun şekilde, belirli bir düzen dâhilinde odaya eklenecektir.

Bu düzen içerisindeki tek bir lambayı seçip, ötele butonuna tıkladığımızda bu lambayı düzenden bağımsız olarak istediğimiz şekilde konumlandırabiliriz. Aynı şekilde tek bir lambayı seçip, silebiliriz.

Bir lamba silinse, başka bir lamba taşınsa bile düzenlilik bozulmayacak, bir lamba üzerine tıklandığında tüm grup seçilecektir. Grup seçili iken, tarama çizgilerini işleme aracıyla tarama çizgileri kaydırılırsa ilk düzene geri dönülecek, silinen lambalar geri gelecek, taşınan lambalar ise yeni tarama çizgisi üzerine taşınacaktır.

DIALux-Egitimi-Isiklik-5

Spot gibi ışık kaynaklarını yerleştirdikten sonra Döndür aracı ile, istediğiniz doğrultuda grupça veya tek başına yönlendirebilirsiniz. Tek bir ışık kaynağı (spot) seçili iken Bağlantı noktalarını işleme başlığı altındaki aydınlatma noktası düzenle seçeneği ile aydınlatılacak noktayı seçebilir, ışık kaynağınızın bu doğrultuda otomatik olarak yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 15 Yorum
  1. Korhan AYHAN dedi ki:

    Hocam merhabalar.

    Dialux evo hakkında yazdığınız yazılardan birkaç tanesine göz atma şansım oldu. Öncelikle açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim.
    Fakat benim öğrenmek istediğim bir başka konu var.Ben mevcutta bulunan üreticilerin ışıklık dosyalarını(.ltd ) armatürlerini kullanmak yerine kendi oluşturacağım bir armatürün verilerini kullanmak istiyorum bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekir. Yani ben kendi armatürümün ışık eğrilerini ve armatürün diğer teknik bilgilerini şeklini vs. ne şekilde oluşturabilirim ve ya bunu dialuxte yapmam mümkün müdür? yoksa bir başka program ile oluşturup içeri mi aktarmam gerekir? öyle ise ne önerirsiniz? eğer notlarınızda mevcuttu ise ben göremedim şimdiden meşgul ettiğim için özür dilerim.

    Saygılarımla..

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba,

      Kendi aydınlatma armatürünüze ait ışıklık dosyası elde etmek için armatürünüze fotometrik ölçüm yaptırmalısınız. İstanbul Aydın Üniversitesi, Aydınlatma Test Ölçüm ve Analiz Laboratuvarları size bu konuda yardımcı olabilir.

      İyi günler dilerim.

  2. Akif Akdemir dedi ki:

    Merhabalar.
    Ben sizden yardım istemekteyim. aydınlatma ürünlerinde fotometrik ölçümler görünümler vardır grafik şeklinde. Bu nasıl oluşturulur nasıl yapılır yardımcı olurmsuunuz lütfen 🙂

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba,

      Fotometrik ölçüm için armatürünüzü bir aydınlatma laboratuvarına göndermelisiniz.

      Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.

  3. Tayfun dedi ki:

    Ben aydinlatma projesi cizdim dokumanini alamiyorum butun hersyin icin tek tek alinmiyor yardimci olursaniz sevinirim

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, dokümantasyon sekmesinde yazdırma simgesine tıkladıktan sonra “Sayfa sayısını belirle” butonuna basmanız gerekir. Bu sayede seçili yayınlar için rapor oluşturulacaktır.

  4. selvi dedi ki:

    Merhaba, Dialüx ile asansör kuyusu aydınlatması yapmam gerekiyor, bina zemin dahil 4 kat tavanda 200lüx ara katlarda ise 50 lüx isteniyor armatürler duvar tipi ama duvara yerleştirmeyi yapamıyorum, bunun için nasıl bir yol izlemeliyim?

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, armatürleri tavana yerleştirir gibi yerleştirip yüksekliğini azalttıktan sonra 90 derece çevirmeyi deneyebilirsiniz.

  5. UĞUR dedi ki:

    Merhaba emre bey
    Dialux evo ile ilgli bir olayı anlamadım bir türlü örneğin,bir odayı aydınlattık çalışma düzeyi 200 lüx ile hesap yaptırınca dikey aydınlatma güçü Emin\Eort değerinin yani ortlama düzgünlük diyemi geçiyor? Birde bu değer aydınlatma üzerinde çok önemi varmı ? genelde 0.4 0.5 0.6 0.7 gibi deger olması gerek diye duydum.Ben yapınca 0.05 gibi cok küçük degerlerde gelebiliyor.Yanlışmıdır bu

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, belirttiğiniz oran düzgünlük değerini belirtmektedir. Hesaplama yaptığınız alanda en karanlık nokta ile alanın ortalama aydınlığı arasındaki oranı ifade eder. Çalışmanızda çok karanlık alanlar oluşuyorsa Emin değeri düşer bu da düzgünlük değerinin düşük çıkmasına sebep olur. Projenizde karanlık noktaları azaltarak homojen bir aydınlatma sağlarsanız bu değer düzelecektir. Düzgünlük değeri aydınlatma hesaplamalarında önemli bir parametredir. Projeye göre belirttiğiniz düzgünlük seviyelerine çıkmanız gerekir.

  6. furkan dedi ki:

    Bu programın eğitimini alabileceğimiz bir ortam yok mu reel yada internet üzerinden ve nereden indirebiliriz

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, şuan için size önerebileceğim bir eğitim programı bulunmuyor. Ancak sitemizdeki eğitim kaynaklarını inceleyerek programı öğrenebilirsiniz. İndirme bağlantısı için aşağıdaki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

      https://aydinlatma.org/dialux-evo-indirme-ve-kurulum-yonergeleri.html

  7. Oktay Kerse dedi ki:

    İyi Günler Eme Bey,

    Ben dialux evo programnı kullanmaya yeni başladım. Çizmeye çalıştığım bir trafo binası ve içerisinin max. 200 lx olması isteniyor. Ben çizimi yapıp armatürleri ekliyorum. Ancak nominal değer 500 lx gösterdiği için ölçtüğüm değer küçük kalıyor. Nominal değeri nasıl değiştirebileceğim hakkında bilgi verebilir misiniz?

    Saygılarımla.

    1. Emre Yılmaz dedi ki:

      Merhaba, Konstrüksiyon sekmesinde sol tarafta Bölümler başlıklı kısıma (simgelerin üzerine geldiğinizde adı çıkar) girip çizim ekranında işlem yapılacak odayı seçtikten sonra Sol tarafta Özellikler->İşle adımlarını takip ederek yeni taslak seçebilirsiniz. Varsayılan olarak gelen değer Standart (ofis) için belirlenmiş 500 lüks değeridir.

  8. d.sarpay dedi ki:

    merhaba ben yeni başladım. Lambanın boyutunu büyütmek ve tüm tavanı kaplayan lumious bir light elde etmek istiyorum. Böyle bir imkanım var mı?