ANSI C136.41 Harici Kilitleme Tipi Karartma Kontrolü Standardı

ABD merkezli Ulusal Elektrik Üreticileri Birliği (NEMA) tarafından yayınlanan ANSI C136.41 standardı, yol ve alan aydınlatma armatürlerinde kullanılan kontrolörlerinin mekaniksel ve elektriksel bağlantı özelliklerini tanımlar.

ANSI C136.41 Harici Kilitleme Tipi Karartma Kontrolü Standardı
21.10.2020
302
A+
A-

Aydınlatma, modern yaşamın önemli bir parçasıdır. Aydınlatma endüstrisi, LED teknolojisinin benimsenmesiyle büyük bir değişime sahne olmuştur. LED teknolojisi sadece verimliliği, maliyeti, talebi, üretimi ve küresel rekabeti etkilemekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi bir aydınlatma deneyimi sunar.

LED teknolojisinin aydınlatma kontrol sistemleriyle desteklenmesi aydınlatma deneyimini daha ileri bir noktaya taşır.

Aydınlatma sistemleri kontrolünün evrensel bir çözüme dönüşmesi, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki elektrikli ekipman üreticilerinin en büyük ticaret birliği NEMA’nın çalışmalarıyla önemli bir noktaya gelmiştir.

ABD merkezli Ulusal Elektrik Üreticileri Birliği (NEMA) tarafından yayınlanan ANSI C136.41 standardı, yol ve alan aydınlatma armatürlerinde kullanılan kontrolörlerinin mekaniksel ve elektriksel bağlantı özelliklerini tanımlar.

ANSI C136.41 standardına uyumlu kontrol ekipmanlarına NEMA kontrolörü adı verilir. Kontrol devresi ile aydınlatma armatürü arasındaki bağlantıyı sağlayan geçmeli yapı NEMA soket olarak adlandırılır.

NEMA kontrolörü basit bir fotodiyot devresinden oluşabileceği gibi ZigBee ya da LoRaWAN gibi kablosuz haberleşme teknolojilerine de sahip olabilir.

NEMA soket, aydınlatma armatürü ile kontrol devresi arasında mekaniksel ve elektriksel bağlantıyı sağlar.

NEMA kontrolörü yardımıyla her bir lamba açma, kapama, kısma gibi işlevleri manuel veya otomatik olarak yerine getirebilir. Voltaj, akım, güç, güç faktörü, enerji tüketimi ve parlaklık gibi bilgiler toplanabilir.

NEMA soket, 5 ya da 7 pinli olabilir. 5 pinli NEMA sokette 2 pin güç girişi, 1 pin yük çıkışı ve kalan 2 pin karartma (dim) sinyali için kullanılır. 7 pinli NEMA sokette ise bu 5 pine ek olarak 2 ayrı pin daha bulunmaktadır. Bu 2 pin genellikle sensör girişi (hareket sensörü, çevre sensörü, fotosel, anahtar) ya da DALI kontrolü için kullanılmaktadır.

Güç bağlantıları yüksek şebeke gerilimi (yaklaşık 480 V) ve yüksek akıma (yaklaşık 16 A) dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Sinyal bağlantıları ise daha düşük akım (100 mA) taşıma kapasitesine sahiptir.

Yuva üzerindeki güç kontakları güvenlik için gömülü haldedir. Sinyal bağlantı pinleri ise üst kısımda yatay ve görünür yapıdadır.

NEMA soket bağlantısı temel olarak iki parçadan oluşur. Birinci parça yuva (duy), aydınlatma armatürü gövdesi üzerine monte edilir. İkinci parça fiş, kontrol modülünün tabanına yerleştirilir.

NEMA bağlantı yuvası aydınlatma armatürü üzerine vida ile monte edilir. Farklı tipte NEMA kontrolörleri bu yuvaya bastırıp çevrilerek kolayca takılır. NEMA kontrolörü çevrildiğinde fiş yuvaya kilitlenerek sabitlenmiş olur.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.