Silikondan Gelen Işık ‘Yılın Atılımı’ Olarak İlan Edildi

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacı Elham Fadaly, silikonu yeni bir şekle sokarak ışık yaymasını sağladı. Fadaly’nin çalışmaları Fizik Dünyası tarafından Yılın Atılımı seçildi ve Nanoteknoloji Genç Araştırmacı ödülünü aldı.

Silikondan Gelen Işık ‘Yılın Atılımı’ Olarak İlan Edildi
02.06.2021
207
A+
A-

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi‘nden araştırmacı Elham Fadaly, silikonu yeni bir şekle sokarak ışık yaymasını sağladı. Fadaly‘nin çalışmaları Fizik Dünyası tarafından Yılın Atılımı seçildi ve Nanoteknoloji Genç Araştırmacı ödülünü aldı.

Silikon günlük yaşamın içine girmiş güçlü bir malzemedir. Silikon malzemesi ucuzdur ve üstün elektronik özelliklere sahiptir. Silikon bazlı mikroçipler, evlerde, arabalarda, akıllı cihazlarda ve hatta insan vücudunda kullanılan hemen hemen her elektronik cihazın temelini oluşturur.

Fadaly yaptığı açıklamada “Silikonu ışık yaymaya zorlayabilirsek elektronik ve optoelektronik işlevleri tek bir çipte birleştirebiliriz. Bu da silikon çipli cihazlar için sınırları önemli ölçüde genişletmek anlamına geliyor.” ifadelerine yer verdi.

SiGe (silikon-germanyum) alaşımları optik olarak aktif olmayan kübik yapıdan oluşur. Bir teoriye göre, silikon altıgen bir yapıya zorlandığında verimli ışık yayılımı mümkün olmaktadır. Ancak bu malzeme sınıfında altıgen yapıyı elde etmek büyük bir zorluktur.

Doktora araştırması sırasında Fadaly, büyük hacimlerde yüksek kaliteli altıgen silikon bazlı alaşımlar geliştirdi. Bu alaşımların ışığı verimli bir şekilde yayabildiği ve mükemmel optoelektronik özelliklere sahip olduğunu deneyimledi.

Bu çalışma sayesinde silikondaki verimli ışık emisyonu kanıtlandı. Çalışma sonuçları, ilk silikon bazlı lazer ve kızılötesi ışık detektörlerinin geliştirilmesine imkan sağlayabilir.

Elham Fadaly’nin çalışması bilgisayar, elektronik ve aydınlatma endüstrilerinde devrim yaratabilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.