Analog ve Dijital Multimetre Arasındaki Fark Nedir?

Multimetre (avometre), gerilim, akım, direnç gibi farklı elektriksel büyüklükleri ölçmek ve test etmek için kullanılır. Multimetreler sahip olduğu teknolojiye göre analog multimetre ve dijital multimetre olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Analog ve Dijital Multimetre Arasındaki Fark Nedir?
19.07.2021
4.053
A+
A-

Multimetre (avometre), gerilim, akım, direnç gibi farklı elektriksel büyüklükleri ölçmek ve test etmek için kullanılır. Multimetreler sahip olduğu teknolojiye göre analog multimetre ve dijital multimetre olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Analog multimetre, gerilimi, akımı ve direnci ölçmek için kullanılan basit bir cihazdır. Analog multimetre içinde elektrik akımındaki değişimin oluşturduğu manyetik alan yardımıyla hareket eden bir iğne bulunur. İşaretçi, gerilim, akım ya da direncin büyüklüğüne göre ekran üzerindeki basılı değer ölçeğinde gösterim yapar.

Dijital multimetre ise analog-dijital dönüştürücü, karşılatırıcı, kodlayıcı, mantık denetleyici gibi karmaşık bir bileşenlerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuştur. Dijital multimetre üzerinde ölçüm sonuçlarını okumak için bir dijital ekran bulunur. Ölçüm sonuçları sayısal değerler biçiminde ekranda gösterilir.

Dijital multimetre, temel elektriksel büyüklükleri ölçmenin yanı sıra diyot, transistör, kapasitör gibi çeşitli elektronik bileşenleri test etmek için de kullanılabilir.

Dijital multimetreler, analog multimetrelere göre daha yüksek doğrulukta ölçüm yapar. Standart analog multimetreler genellikle ± %3 doğrulukla ölçüm yapar. Dijital multimetreler ise ± %0,5 doğruluğa erişebilir. Analog multimetreler, yanlış işaretçi okumaları nedeniyle de daha az doğrudur.

Hem analog hem de dijital multimetrelerde farklı büyüklüklerdeki ölçümler için seçim düğmesi döndürülerek ölçüm aralığı seçilir. Örneğin; 12V DC gerilimi ölçmek için seçim düğmesi bir üst gerilim aralığı olan 20V DC‘ye, 380 V AC gerilimi ölçmek için 600V AC‘ye getirilmelidir. Modern dijital multimetrelerin birçoğu otomatik aralık özelliğine sahiptir.

Analog multimetrelerde ters polarite durumunda işaretçi sola sapmaya çalışır. Bu durumun multimetreye zarar verebilir. Dijital multimetreler ise negatif (eksi) gösterim yapabilir.

Analog multimetre, akım ve gerilim ölçümü için bir bataryaya ihtiyaç duymaz. Batarya yalnızca direnç ölçümü için gereklidir. Dijital multimetrede ise tüm ölçümler için batarya gereklidir.

Analog multimetreler manuel olarak kalibre edilebilir. Dijital multimetrelerde ise otomatik kalibrasyon gereklidir.

Analog ve dijital multimetreler çoğunlukla küçük ve taşınabilir bir yapıdadır. Çok yüksek doğruluk derecesine kadar ölçüm yapabilen masa tipi gelişmiş multimetreler de bulunmaktadır. Multimetreler, elektrikli cihazlar, elektronik ekipmanlar, ev aletleri, güç kaynakları, motor kontrolleri ve kablolama sistemleri gibi çok çeşitli uygulamada elektriksel sorunları tespit etmek için kullanılmaktadır.

Aydınlatma Portalı kurucusu Trabzon doğumlu Emre Yılmaz, Atılım Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2013 yılında mezun olmuş, o tarihten bugüne aydınlatma sektöründe devlet destekli projelerin yönetimi ve ürün geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinde görev almaktadır. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamlamıştır ve aynı bölümün doktora programında eğitimini sürdürmektedir.
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.