2016 Yılında Geliştirilen Bazı Aydınlatma Yenilikleri

2016 yılında aydınlatma alanında sizlerle paylaştığımız pek çok yenilikçi teknoloji oldu. Bunlarla ilgili en çok dikkat çeken ve üzerinde durulan fikirleri bir hatırlamak babında geçmiş yılı yad edelim dedik. Geçtiğimiz yıl biyofilik aydınlatmadan, yeni malzemelere kadar pek çok yenilik ortaya çıkmıştı. Tüm fikirlerin ortak özelliği ise enerji tasarruflu aydınlatma olmuştu.

2016 Yılında Geliştirilen Bazı Aydınlatma Yenilikleri
23.01.2017
106
A+
A-

Enerji tasarruflu aydınlatma, 2016 yılında aydınlatıcı tasarımcılarının aydınlatmayı daha sürdürülebilir ve verimli hale getirecekleri konusunda yeniden düşünme fırsatlarına yol açan bir takım yenilikler getirdi.

Yeni Aydınlatma Malzemeleri

Makalelerden de görüldüğü üzere, 2016 yılında piyasada yeni sürdürülebilir aydınlatma malzemeleri ortaya çıktı. Grafen, Manchester Üniversitesi tarafından 2004 yılında üretilen sentezlenmiş bir madde olup, 2016 yılında piyasaya girdi. Grafen ultra hafif, son derece güçlü ve çok iletken. 2016’da, silikondan daha iletken olduğu ve ısıya duyarlı olmadığı için bir aydınlatma filamanı olarak projelere entegre edildi. Grafen filamentlerini kullanan ampuller en az %10 oranında daha verimli ve diğer ampullerden çok daha uzun ömürlüdür.

Biyofilik Aydınlatma Tasarımı

2016’da, ayrıca biyofilik aydınlatma tasarımı da popüler oldu. Biyofili, insan vücudunun doğayla bağlantılı olduğunu savunan bir konsepttir, bu kavram kapsamında binalar aydınlatılırken tasarım olarak doğa taklit ediliyor. Sağlık ve verimliliği optimize etmek için en iyi yol Biyofılik aydınlatmadan geçiyor. Önceki haberlerimizde de sıkça bahsettiğimiz üzere bu tür aydınlatmalar ruh sağlığını ve sirkadiyen ritimi korumak için insanın güneşle olan bağlantısını kullanıyor. Bu tür aydınlatma, insan sağlığını geliştiriyor, üretkenliği arttırıyor ve aydınlatma maliyetlerini büyük ölçüde azaltıyor.

Ürün Tasarımları

Profesör Daizhong Su ve İngiltere, Nottingham Trent Üniversitesi’ndeki ekibi ile birlikte, karbon ayak izini azaltmak için geri dönüşümlü alüminyum ve silikon kaplı kablo kullanarak çevre dostu bir ışık geliştirdi. Bu sayede küresel ısınmayı önlemek ve dünyayı korumak için bir adım daha atılmış oldu.

Bir başka yenilikçi lamba olan iViTi’nin ON Lambası ise, elektrik kesilmesinden sonra dahili yedekleme pili çalışmaya devam eden ve birkaç saat yanık kalabilen bir ürün tasarımına imza attı. iViTi’nin bu ürünü, ayrıca elektrik şebekesinde enerji kullanımını da izleyebilir; bunun bir sonucu olarak, bataryaya geçebilir ve elektrikten tasarruf edebilir şekilde tasarlandı.

Umarız 2017 yılı da tüm dünyada LED aydınlatmanın farklı fikirlerle yükselebileceği bir yıl olur.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.