OSRAM Opto Laboratuvarında Lazer Çıkış Gücü %10 Arttırıldı

Osram Opto Semiconductors ve Max Born Institute’ nün birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda yeniden tasarlanan çip ile lazer çıkış gücü %10 a kadar arttırıldı ve bu sayede lazer ile işleme yapan cihazlarda verim artışı sağlandı. Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığının desteği ile başlayan proje tasarım aşamasından, ürün geliştirme aşamasına geçti.

OSRAM Opto Laboratuvarında Lazer Çıkış Gücü %10 Arttırıldı
31.10.2016
97
A+
A-

OSRAM’ın bir kolu olan ve tanıtımını yaptığımız Osram Opto Semiconductors bölümü ekibi, yanal parlaklık değeri 4.8 W/(mm*mrad) ulaşan geniş alan lazer diyotun labaratuvar ölçekli üretimini tamamladı. Artan bu lazer gücü sayesinde, malzeme işlemede kullanılan lazerin gücü arttırılarak daha sert materyallerin de lazer ile işlenmesinin önü açıldı. Aynı zamanda bu gelişim ile Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’nın desteklediği Integrated microoptical and microthermal elements for diode lasers of high brilliance” (IMOTHEB) projesi de tamamlanmış oldu.

Parlaklık, optik çıkış gücü ve dalga kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Yüksek parlaklık sayesinde daha keskin ve daha şiddetli lazer gücü sağlanabilmektedir. Aynı zamanda parlaklık özelliği fibercoupled lazer sistemlerinin verimliliği için hayati bir önem taşır. Daha parlak lazer ile optik fiber içerisinde daha çok ışık taşınabilir.

Geliştirilmiş Çip Tasarımı

Laboratuvar ölçeğinde üretilen ve 4.8 W/(mm*mrad) parlaklığa ulaşabilen lazer gücünü elde edebilmek için dalga şekillendirici üzerinde, mikro-termal ve mikro-optik elemanların entegrasyonu işlemi uygulanarak çip tasarımında da bir takım geliştirmeler yapıldı.

Bu geliştirmeler OSRAM’ın koordine ettiği IMOTHEB araştırma projesi ile hayata geçirildi ve yüksek optik çıkış gücüne sahip, sabit dalga kalitesi özelliğine sahip lazer sistem çipleri geliştirildi. Proje partnerlerinden biri olan Max Born Institute çip geliştirme aşamasında, geniş metodolojileri ve analizleri ile önemli ölçüde destek sağladı. Nihayetinde tüm bu çaba sonunda başarılı bir şekilde ürün geliştirme aşamasına geçildi.

Daha önce de bahsettiğimiz fiber-coupled lazer işleme uygulaması ve bu cihazdaki optik enerji pompası için de güç artışı ve verimlilik sağlayan bu yeni lazer teknolojisi tasarımı ile otomobil endüstrisindeki kesme-kaynatma işlemlerinin üretim maliyetinin de düşeceği öngörülüyor. Böylece IMOTHEB projesinin bir çıktısı olan ve ışık pompası modülünün maliyetini düşürmek de gerçekleşmiş oluyor.

Böylece 2012 Ekim de başlayan ve lazer sistemlerde verimliliği hedefleyen FKZ 13N12312 kodlu projenin oluşum evresi tamamlandı ve ürün geliştirme evresine geçildi. Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığının desteği ile başlayan projedeki tüm partnerlerin başarılarının devamını diliyoruz.

OSRAM

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.