Güç ve Enerji Arasındaki Fark Nedir?
Güç ve enerji, elektrik ve elektronik sistemlerde kullanılan iki ana terimdir. Çoğu kişi enerji ve gücün aynı kavramlar olduğunu düşünür. Bu iki terim birbiriyle bağlantılıdır ancak aynı değildir. Enerji, temel olarak iş yapma yeteneğidir. Güç ise birim zamanda kullanılan enerjinin miktarıdır.
Güç ve enerji, elektrik ve elektronik sistemlerde kullanılan iki ana terimdir. Çoğu kişi enerji ve gücün aynı kavramlar olduğunu düşünür. Bu iki terim birbiriyle bağlantılıdır ancak aynı değildir.
Enerji, temel olarak iş yapma yeteneğidir. Örneğin, bir arabayı hareket ettirmek, bir evi ısıtmak veya bir sokağı aydınlatmak için enerjiye ihtiyaç duyulur. Üretilen veya tüketilen enerji zamana bağlı değildir. Enerji birçok biçimde ortaya çıkar ve birden çok birimle ifade edilir. Enerjinin temel birimi Joule (J)‘dür. Elektrik sayaçlarında ve faturalarında görülen Kilovat saat (kWh) de bir enerji birimidir. 1 Kilovat saat, 3.600.000 Joule enerjiye eşittir.
Güç ise birim zamanda kullanılan enerjinin miktarıdır. Diğer bir deyişle işin yapılma hızıdır. Güç ne kadar fazlaysa enerji o kadar hızlı kullanılıyor demektir. Gücün birimi Watt‘tır. Bir saat boyunca bir Kilovat (kW) güç kullanırsanız, 1 kWh enerji harcamışsınız demektir. 1 Watt, saniyede 1 Joule, 1 Kilovat ise saniyede 1.000 Joule enerjiye eşittir.
Birkaç örnek ile konuyu daha anlaşılır hale getirelim.
Bir arabanın aküsü 12 Volt gerilimde 500 Amper akım sağlayabiliyorsa bu 6 kW güce eşittir. Bu değer aküden anlık olarak çekilebilecek en fazla güçtür. Akünün kapasitesine yani enerjisine bakmak için ise Amper-saat (Ah) değerini kontrol etmek gerekir.
Şebekeden 60 W güç çeken bir ampulü 30 gün boyunca açık bıraktığınızda 60 W x 24 saat x 30 gün = 43.200 Wh, yani 43,2 kWh enerji harcayacaktır. Harcanan enerji miktarı birim elektrik fiyatı ile çarpılarak elektrik faturasının ne kadar geleceği hesaplanabilir.
Bir şey olması gerekiyorsa enerji biçim değiştirmelidir. Örneğin, bir masa lambasını çalıştırmak için elektrik enerjisini ışığa dönüştürmek gerekir. Bir otomobili hareket ettirmek için kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye çevirmek gerekir. Bisiklet sürdüğünüzde bile aslında kimyasal enerjiyi hareket enerjisine dönüştürmüş olursunuz. Enerji biçim değiştirebilir ama güç değiştiremez.
İki kavram arasındaki bir diğer fark da enerji depolanabilirken, gücün depolanmamasıdır. Güç, anlık bir kavramdır ve sabit kalır. Enerji ise değişkendir ve uygun koşullarda biriktirilebilir.