Solar şarj kontrol cihazı, güneş panellerinden aldığı enerjiyi akülere ve yüke aktaran bir tür regülatördür. Şarj kontrol ünitesi, güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisini aküleri doldurmak için kullanılır. Şarj gerilimi, akülere uygun şekilde düzenlenir ve aküler dolmak üzere olduğunda akım azaltılarak aküler korunur.
Solar kiremit, kiremit benzeri tasarıma sahip küçük güneş panellerine verilen isimdir. Sıradan güneş panelleri ile arasındaki fark, güneş panelleri mevcut bir çatı üzerine takılırken solar kiremitler, normal kiremitlerin yerini alır ve çatı konstrüksiyonunun bir parçasıdır. Esasen solar kiremitler, tüm çatıyı bir güneş paneline dönüştürür.
MC4 konnektör, güneş panellerini bağlamak için kullanılan tek kontaklı elektriksel bağlantı ekipmanıdır. Yenilenebilir enerji sektöründe bir standart olarak kabul edilen MC4, Multi-Contact 4 milimetre anlamına gelir. MC4 konnektörleri, çentikli bir kilit yardımıyla sıkı bir bağlantı sağlar.
Solar şarj kontrol cihazları, güneş panellerinden gelen enerjiyi kontrol eder, akım ve gerilimi ayarlayarak akülere gönderir. Şarj kontrol cihazı, akülerin aşırı şarj ve deşarj olmasını engelleyerek sistemi korur. Şarj kontrol cihazları, kendi içerisinde PWM (Pulse Width Modulation) ve MPPT (Maximum Power Point Tracking) olmak üzere ikiye ayrılır.
Güneş enerjili sistemlerde güneş paneli, akü ve şarj regülatörü gerekliliklerini doğru bir şekilde belirlemek sistemin kesintisiz çalışması için son derece önemlidir. Bu gereklilikleri, sistemin yükü (bağlı cihazların gücü), çalışma gerilimi, çalışma modu, çalışma süresi gibi parametreler belirler.
Güneş enerjili sistemlerin yıl boyunca verimli çalışabilmesi için güneş panellerinin yönü ve eğim açısının doğru bir şekilde belirlenmesi gereklidir. Ülkemiz Kuzey yarım kürede yer aldığı için güneş panelleri Güney yönüne doğru yönlendirilir. Güneş panellerinin eğim açısı ise sistemin kurulacağı konuma göre değişiklik gösterir.
Güneş enerjisi sektörünün devleri 4-6 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı Solarex İstanbul'da buluşuyor. Fuar ile eş zamanlı olarak düzenlenecek seminerde, Türkiye'de ve dünyada güneş enerjisi üretimine ilişkin çeşitli konuların tartışılması planlanıyor.
Tekirdağ’ın Kapaklı Belediyesi, ilçenin en işlek caddelerine koyacağı güneş panelli aydınlatma direkleriyle temiz enerjiye katkı sağlamayı amaçlıyor.
Güneş enerjili aydınlatma üniteleri, herhangi bir elektrik bağlantısı gerektirmediğinden, elektrik faturanıza yük oluşturmadığından her alanda sıkça tercih ediliyor. Duvar ışığı olarak tasarlanmış BRELONG da enerjisini güneş ışığından alıyor ve depoladığı enerjiyle tüm gece boyunca aydınlatma sağlıyor.
Güneşten (ışık enerjisinden) üretilen elektrik enerjisinin zamanlaması aydınlatma için çok uygun değildir. Gündüz üretilen bu enerjiyi bataryada depolayıp gece kullanma durumunda kalırız. LED ışık kaynaklarının verimliliklerinin artması ile bu tür uygulamalar elverişli hale gelmiştir.
Henüz konsept aşamasında olan araştırma ile %6,5 civarında olan güneş paneli verimliliğini %22'lere çıkarmayı hedefleyen Grafen teknolojisine sahip güneş panelleri, hem güneşli hem de yağmurlu havalarda elektrik üretilebilecek.