Aydınlatma endüstrisinde LED, bir LED çipini değil LED paketini ifade eder. LED paketi, mekanik destekler, optik elemanlar, elektrik bağlantıları ve termal iletim yolları ile bir veya birden fazla LED çipinin birleşimidir. LED paketleme, LED'in termal performansını, optik verimini, renk kalitesini ve lümen amortismanını etkileyen kritik bir süreçtir.
Ülkemizde LED aydınlatma armatürleri ve LED ampul üretimi yapılsa da LED'ler hala yurtdışından ithal ediliyor. LED fiyatları gün geçtikçe düşüyor, bu da artık LED aydınlatma armatürünün toplam maliyetinde küçük bir kısmı oluşturuyor. Ancak küçük bir maliyet de olsa, dışa bağımlı olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Peki Türkiye'de LED üretilmiyor mu?
Küresel LED paketleme teçhizatı pazarının 2020 yılına kadar %2 bileşik büyüme oranıyla 656 milyon Dolar'a ulaşması bekleniyor. Endüstri uzmanları ise büyüyen bu pazarda ortaya çıkmakta olan eğilimleri araştırıyor.
Uzman analistler tarafından yapılan araştırma sonucunda, LED üretiminde maliyet azaltma çalışmalarının bir ürünü olan Flip Chip LED ve fosfor teknolojisinin gelecek yıllarda daha da yaygınlaşacağı ve dikey LED tasarımının üretim payını alacağı düşünülüyor.
Geçtiğimiz haftalarda iş dünyasının sosyal medyası Linkedin'de bir iddia ortaya atıldı. Türkiye'de ilk kez LED paketlemesi yapıldığının belirtildiği paylaşım kısa sürede yüzlerce beğeni onlarca yorum aldı.
LED aydınlatma her geçen gün daha da güçleniyor ve popüler hale geliyor. Ancak, hala üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklar var. Termal zorluk diğer sorunlar arasında en önemlilerden biridir.
Cambridge Nanotherm firmasının Market Müdürü John Cafferkey Ledsmagazine dergisinde yayımlanan detaylı araştırmasını sonucunda yüksek güçlü LED’lerde soğutma mercek altına alındı. Yaygın pek çok LED mimarisi ve paketleme tiplerini içeren yazının faydalı olduğunu düşünerek yazıyı, siz okurlarımızla paylaşıyoruz.