Iowa Eyalet Üniversitesi'nden bilim adamı Yuyu Zhou'nun öncülük ettiği yeni araştırma, kentsel gece ışığının ağaçların yaprak tomurcuklarının açılması ve yapraklarının renklenmesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmada uydulardan elde edilen kanıtlar kullanıldı.
Renk, tasarımın en temel ögelerinden biridir. Tasarımlarımızda kullandığımız renkler gündüzleri gün ışığına, akşamları yapay ışık özelliklerine göre sürekli olarak farklı görünümler sunarlar. Kullanıcılar olarak bizler de, bulunduğumuz ortamlarda ışığın yarattığı farklı etkileri deneyimler, duygusal ve fiziksel olarak etkileniriz.
Aydınlatma kişileri etkileyen mekan özelliklerinin en önemlilerinden biridir. Araştırmacılar tarafından da kanıtlanan, ışığın bireylerin toplam yaşam kaliteleri üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri gözardı edilemez bir konudur.
Doğal ya da yapay, ışık, bir ortamın yaratılışında oynadığı rolü sebebiyle tasarımcının elindeki en etkili tasarım unsurudur. Aydınlatma tasarımı, ışığın yaratıcı özelliklerini kullanarak ortamı, fonksiyonuna uygun, güvenli, sağlıklı, estetik bir hale getirmektir.
Havuz aydınlatmalarında birinci öncelik güvenli bir ortam yaratmak olmalıdır. Bu güvenli ortamı oluşturabilmek için aydınlatma armatürlerinin seçiminde ve bu armatürlerin konumlandırılmasında özen göstermek gereklidir. Yüzme havuzlarında genel itibariyle 300 lüks aydınlatma seviyesi yeterli görülmektedir.
Her gün insanlar; bilgisayarlar, video oyunları, ofis ışıkları ve bazen hastanelerde ya da bakım evlerinde 24 saat süreyle yapay ışığa maruz kalıyorlar. Hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları “ışık kirliliğinin”, özellikle kas ve kemik gücü üzerinde daha önceden bildiğimiz verilerden çok daha kötü etkilerinin olduğunu gösteriyor.